8 Martie, o zi specială

Mar 06, 2018 Alina Diana

8 Martie este o zi specială. Unii spun că 8 martie este Ziua femeii, alții spun că este Ziua mamei. În orice caz este o zi dedicată reprezentantelor sexului frumos.

În Rusia Sovietică, ziua de 8 Martie a devenit în 1917 sărbătoare națională. Această zi a fost sărbătorită în principal de țările comuniste și socialiste până în 1975 – Anul internațional al femeii, când a fost adoptată și de Națiunile Unite. În 1977, ziua de 8 Martie a fost proclamată Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeii și pace.

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă, de exemplu în Afganistan, Armenia, Belarus, Cuba, Georgia, Madagascar (liber doar pentru femei), Moldova, Mongolia, Nepal, Rusia, Ucraina, Vietnam etc.

În alte țări precum Bulgaria, România, Croația etc, ziua de 8 Martie nu este liberă, însă se obișnuiește ca bărbații să ofere flori și mici cadouri femeilor din viața lor. Aici ziua de 8 Martie este considerată și ziua Mamei, iar copiii obișnuiesc să facă mici cadouri mamelor, bunicilor, învățătoarelor și profesoarelor.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt cadouri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

În China, pe 8 martie, femeile se bucură de o după-amiază liberă. În această zi, bărbaţii dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor, soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

Ce facem de 8 Martie cu copiii?

În această zi specială toate femeile își doresc să fie răsfățate, să primească flori, să iasă în oraș sau la un spa. Ce facem însă cu copiii? O variantă ar fi ca tăticii să stea cu copiii, eventual să se întâlnească mai mulți tătici, să meargă la un film pentru copii sau la un loc de joacă.

Dacă vrem să sărbătorim ziua de 8 Martie în familie, putem alege un restaurant cu spațiu de joacă pentru copii, să vizionăm împreună un film, să mergem la o piscină sau la cumpărături. Important este ca fiecare mămică să se simtă specială în această zi specială de primăvară.

La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor, mămicilor și bunicilor!

Sursa: https://www.wikipedia.org/

More articles