Alăptarea prelungită

Jan 30, 2018 Alina Diana

Opinia publică

Deși multor mămici nu le pasă de opinia publică, unele sunt afectate de judecata celor din jur, în special familie și prieteni. Alăptarea a devenit acceptată chiar și în spațiile publice. Însă nu la fel stau lucrurile când vine vorba de alăptarea copilului după o anumită vârstă. Mulți cred că dacă un copil merge, vorbește și este capabil să se hrănească singur, nu ar mai trebui să fie alăptat. Poate să fie inconfortabil pentru mame să alăpteze sub privirile critice ale celor din jur, iar din această cauză multe dintre ele renunță la alăptare.

Fiecare mămică ar trebui să-și asculte inima și să facă așa cum simte. Nu există studii din care să rezulte că alăptarea prelungită poate face rău copilului sau mamelor, dimpotrivă, se cunosc multe avantaje care ajută atât copilul, cât și mama.

Beneficiile alăptării prelungite:

1. laptele matern oferă nutrienți pentru copil, chiar și la vârste înaintate, precum proteine, calciu, grăsimi, vitamina A, etc.

2. ajută sistemul imunitar

3. mamele sunt și ele mai sănătoase: cele care alăptează un timp îndelungat reduc riscul de cancer de sân, ovarian și endometrial

4. ajută la dezvoltarea creierului copilului

5. ajută la calmarea și liniștirea copilului

6. reduce nivelul de stres la mame

7. se știe deja că laptele matern este cel mai bun lapte pe care îl poți oferi copilului, însă cele care alăptează un timp îndelungat nu mai sunt nevoite să schimbe formula de lapte sau să treacă la laptele de vacă, care pe zi ce trece se dovedește că nu este bun pentru oameni

În țările europene și în SUA sânul este legat mai mult de sexualitate, de aceea alăptatul, mai ales la vârste mai mari, este un act taboo. Academia Americană de Pediatrie sfătuiește alăptarea în primul an de viață și continuarea acesteia atâta timp cât dorește mama și copilul.

În Africa, în Guinea-Bissau, vârsta medie de alăptare este de 22,6 luni. În India mamele își alăptează copiii până la vărsta de 3 ani în mod frecvent. Vârsta medie de înțărcare la nivel mondial ar fi undeva în jurul vărstei de 4 ani.

Nu există o limită superioară a perioadei de alăptare întrucât nici un studiu nu a dovedit vreun efect advers (din punctul de vedere al dezvoltării fizice şi emoţionale) asupra copilului.

Alăptarea şi întreruperea ei este o chestiune personală. Voi când credeţi că este vârsta optimă pentru a întrerupe alăptarea?

Sursa:

www.parents.com, www.kellymom.com, en.wikipedia.org/wiki/Extended_breastfeeding

More articles