Cat de importante sunt activitatile extrascolare?

Cat de importante sunt activitatile extrascolare?

Oct 19, 2016 Florina

Școala ocupă de multe ori prea mult timp din viața unui elev, încă din primii ani. Însă de multe ori școala nu este suficientă pentru dezvoltarea copiilor. Fie că alegem activități extrașcolare pentru cei mici în program after school sau că alegem un ONG, există câteva elemente esențiale la care e bine să ne gândim înainte a lua o decizie legată de care activitate e mai potrivită.

Atunci când copiii sunt mici, suntem tentați să alegem activități care ne plac nouă, sporturi pe care le-am practicat când eram de vârsta lor sau care ne-ar fi plăcut să le practicăm, cursuri pe diferite domenii pentru că ne dorim ca ei să învețe cât mai multe lucruri. E o strategie, însă s-ar putea să nu avem la final rezultatul dorit. Copiii au nevoie să simtă că iau decizii, că sunt în control și că pot alege ce e mai bine pentru ei. Și de mult ori au și dreptate. Poate durează mai mult până descoperă care sunt activitățile care îi plac, însă de mult ori acestea se transformă ulterior în pasiune, iar lucrurile învățate îi ajută o viață întreagă.

Percepția generală asupra activităților extrașcolare

Dacă faci parte din categoria părinților care încă nu și-au înscris copiii la o activitate extrașcolară, dacă ești unul din părinții care nu știu care sunt avantajele unei astfel de activități pentru copii, dacă nu știi ce se potrivește cel mai bine sau ce opțiuni există, te invit să citești mai departe. Dacă deja faci toate aceste lucruri, iar copiii tăi deja sunt super pasionați de ceea ce fac în timpul liber, de activitățile la care participă, ajută-ne să completăm lista.

Activitățile extrașcolare pot părea o risipă de timp, însă e defapt timp învestit în învățare. Învățare a ceva nou, practic. Ele vin în completarea școlii și îi ajută pe copii, și chiar și pe adulții care fac voluntariat, în dezvoltarea lor personală.

Cat de importante sunt activitatile extrascolare? Există în general câteva preconcepții legate de aceste activități:

  • sunt o risipa de timp
  • copiii ajung prea tarziu acasă
  • nu se pot concentra pe școala la fel de bine
  • sunt mult prea scumpe

De acord că există și aceste posibilități, însă cel mai probabil înseamnă că activitățile nu ii se potrivesc, că nu îl pasionează sau pur și simplu nu îi plac. Indiferent de ce alege să facă, atâta timp cât îi place, va face tot posibilul să învețe pentru școală repede și eficient pentru a avea timp de alte lucruri. Iar aceste activități există pentru toate bugetele. Sunt mii de organizații și asociații în țară care țin cursuri, tabere, ore de tot felul, pentru toate grupele de vârstă. Trebuie doar căutate.

De ce să alegem activități extrașcolare?

Răspunsul la această întrebare e cel mai simplu și am făcut o listă întreagă de avantaje:

  1. Vin în completarea școlii – de multe ori, fie că alegem cursuri suplimentare sau activități sportive, ele vin în completarea școlii și sunt organizate astfel încât să nu intervină cu programul general de școală al copiilor
  2. Dezvoltă relațiile sociale și ajută la sănătate – o oră de sport îți dă energie pentru câteva ore bune și ajută la un somn mai odihnitor, orice activitate în care sunt implicați mai mulți copii îi ajută în a socializa și a-și face prieteni.
  3. Ajută la creșterea stimei de sine, a motivației, managementul timpului, astfel că devin mai organizați
  4. Dezvoltă abilități noi pe care de multe ori reușesc să le integreze și în activitățile școlare
  5. Crează relații pe termen lung și câteodată prietenii pe viață
  6. Învață cum să devină lideri și acest lucru îi poate ajuta mai târziu în școală, în viață, la locul de muncă
  7. Reduce comportamentele egoiste și învață să lucreze în echipă, să împartă

Care e cea mai potrivită activitate?

Fii selectiv. Caută, interesează-te, pune întrebări cât mai multe, află tot ce ai nevoie pentru a te asigura că faci alegerea corectă pentru copilul tău. Caută cele mai potrivite activități ca metode de lucru, ca timp și cel mai important încearcă să cunoști oamenii care se ocupă de ele. Acordă-le încredere și cere periodic feedback legat de evoluția copilului tău.

Cat de importante sunt activitatile extrascolare? Indiferent de domeniul de activitate, sport, cluburi de muzică sau șah, debate, cercetași, balet, dansuri sau limbi străine, ai în vedere costurile și timpul necesar. Îți dorești ca cel mic să poată să participe de fiecare dată la activități, să poată merge în excursii și să fie implicat, astfel că e important să avem în vedere costurile, durata activităților, dar și detalii legate de transport și timpul necesar de a ajunge la ele.

Se recomandă să începem cu o singură activitate, iar în timp să observăm reacțiile copilului, să evaluăm lucrurile trimestrial sau anual și doar atunci să decidem dacă mai introducem o altă activitate sau nu. Iar atunci când începe să se umple calendarul, să avem grijă să existe timp liber pentru odihnă, pentru momente frumoase în familie.

Când e timpul să renunțăm la ele?

Chiar dacă activitățile extrașcoale au beneficii multiple în dezvoltarea copiilor și a tinerilor, trebuie să știm și când să renunțăm la ele. Câteodată pot deveni obositoare pentru copii. Atunci când le dispare cheful de a mai participa la ele, când nu mai povestesc cu pasiune despre ce fac acolo, nu mai sunt încântați, probabil e nevoie de o pauză. O perioadă de relaxare, de odihnă, în care fie vor găsi lucruri noi de făcut, fie își vor dori să meargă din nou la acea activitate. Totodată, dacă școala se mută pe planul doi, dacă rămâne în urmă cu temele și învățatul, e posibil să fie prea mult pentru el.

Un copil are nevoie atât de timp liber, cât și de activități plăcute și utile, de momente petrecute în familie și unele de singurătate, de creativitate, pentru descoperirea pasiunilor. Ce activități ai ales pentru copilul tău? Cum l-au afectat acestea pe parcursul ultimului an?

More articles