Cum facem fata frigului

Cum facem fata frigului

Jan 10, 2017 Florina

Oficial s-a abatut gerul asupra tarii noastre. De mult nu au mai fost asa temperaturi mici si e important sa stim cum sa ne protejam corpul in aceste conditii. Descoperim impreuna cum putem face fata frigului de afara.

Ce inseamna sa te imbraci adecvat

  • Straturi de haine. Mai multe straturi mai subtiri si calduroase de haine protejeaza mai bine si mentin caldura corpului. Iar daca creste temperatura ai la indemana optiunea de a renunta la cate un strat. Se recomanda de asemenea lenjeria de corp tehnica, folosita mai ales in sporturile de iarna.
  • Incaltamintea e la fel de importanti iarna. Ideali sunt cei impermeabili, caldurosi care lasa piciorul sa respire. E bine de retinut insa, ca acestia trebuie sa fie nici mai mari nici mai mici decat piciorul nostru – aspect important in cumpararea ghetutelor pentru copii – pentru a ne proteja de frig.
  • Sosetele de iarna au fost inventate exact pentru acest scop. Fie ca sunt de lana sau din material sintetic “fleece”, acestea mentin piciorul uscat si il protejeaza.
  • Geaca de iarna e obligatorie. Cu cat mai groasa cu atat mai bine.
  • Stratul termic asigurat de zicem noi “izmene” e esential iarna. Blugii nu fac fata gerului de afara si de multe ori tin mai mult frig decat cald. O pereche de izmene/colanti sau pantaloni termici sunt mai mult decat utili.
  • La nivelul capului se pierde cea mai multa caldura si in general la nivelul extremitatilor. Protejeaza-l cu o caciula si povestea spune ca iti va fi mai bine la nivelul intregului corp. Manusile sunt de asemenea esentiale in aceste conditii, chiar si cele foarte subtiri pot fi de mare folos.

sweden-104689_1280 Ponturi si trucuri

  • Miscarea face chiar mai bine la sanatate pe timpuri friguroase. Daca nu esti un fan al sportului, incearca sa faci un pic de miscare seara, inainte de culcare si dimineata devreme, pentru a-ti pune sangele in miscare. Cateva exercitii de incalzire, nimic complicat si nu mai mult de 5 minute, pot fi de mare ajutor mai ales daca iti simti extremitatile inghetate.
  • Foloseste creme hidratante pentru piele inainte de a iesi afara. Frigul si vantul provoaca deshidratare accelerata a pielii.
  • Cafeaua e oricum mai buna savurata la caldura. Incearca sa eviti cafeaua luata la pachet si bauta in drum spre locul de munca. Aceasta iti mentine vasele de sange dilatate si vei pierde mai repede caldura.
  • Cand e foarte frig afara avem tendinta de a ne tine mainile in buzunar. Nu e gresit, dar nici bine nu e. Cu o pereche de manusi calduroase si datorita balansarii mainilor pe langa corp, iti vei folosii muschii si te vei incalzii imediat.

Varianta extinsa pentru copii

Nici pentru copii nu se schimba prea mult lucrurile. Toate aceste sugestii raman astfel valabile, insa e necesara o atentie sporita mai ales atunci cand iesim cu copiii mici afara. Acestia trebuie verificati constant pentru ca temperatura corpului lor sa fie optima. Daca transpira, imediat pot sa raceasca si cu siguranta nu am vrea sa le fie nici frig.

  • Renunta la fularul peste gura, atat pentru tine cat si pentru copii. Din cauza diferentei mari de temperatura fularul va fi umed si cald si se va transforma in locul potrivit pentru inmultirea bacteriilor si a microbilor.
  • Imbraca-l in straturi termice. Un maieu prin care pielea sa respire, o bluzica cu maneca lunga si un polar sau o bluza pe deasupra ar trebui sa fie suficient sub o geaca de iarna. Hainele exterioare ideale sunt cele impermeabile si rezistente la vant.
  • Salopeta de ski sau pantalonasii de zapada sunt potriviti pentru aceste temperaturi extreme. Protejeaza foarte bine corpul atat de frig, cat si de vant si zapada.

“Hai afara la zapada” e tot ce ramane de spus. Imbracati adecvat pentru sezonul rece, nu  mai e nimic care sa ne stea in cale. Hai sa ne bucuram de aerul curat, chiar de e mai rece, de zapada de afara si de sania din dotare.

More articles