Cum să trăim cât mai eco-friendly?

Cum să trăim cât mai eco-friendly?

Jun 18, 2018 Alina Diana

Internetul este invadat de poze cutremurătoare care relevă impactul pe care îl are omul asupra planetei noastre. Nu poți rămâne indiferent când te gândești unde se va ajunge peste 10-20 de ani și ce vom lăsa noi moștenire copiilor noștri. Sentimente profunde de tristețe ne cuprind când vedem o plajă plină de gunoaie, mările și oceanele invadate de plastic și mizerii, viețuitoarele marine moarte sau chinuite de aceste reziduri. La fel de triști ne simțim când vedem pădurile tăiate, asfalt tot mai mult în jurul nostru și tot mai puține parcuri, oameni cenușii cu o lipsă totală de bun simț, care aruncă mizerii pe jos, mucuri de țigară peste tot, invadează orice colțișor de natură și îl lasă ca într-un negru coșmar.

Simțim o oarecare neputință, căci nu putem face nimic pentru alții, doar pentru noi. Putem de asemenea să fim un exemplu pentru copiii noștri, deoarece puterea exemplului are cel mai mare impact în formarea lor ca oameni. Așadar, deși aparent nu rezolvăm o problemă, fiecare individ își pune puțin câte puțin amprenta asupra acestui pământ și împreună, putem reuși să schimbăm ceva în viitor. Poate nici unul dintre noi nu am luat în considerare de la bun început ideea unui trai cât mai prietenos cu natura, dar când vedem cât de departe s-a ajuns, poate că este momentul ca fiecare dintre noi să facă câteva schimbări. Nu trebuie să ne învinuim pentru ce nu am făcut, ci să vedem ce putem face efectiv de acum încolo pentru a schimba ceva. Cu pași mărunți putem ajunge departe. Probabil nu este ușoară pentru mulți dintre noi o schimbare radicală a stilului de viată, de aceea putem începe cu lucruri mărunte, iar în timp, văzând cât de bine ne va face să ne simțim chiar și o acțiune măruntă, vom ajunge să ne dorim singuri să facem din ce în ce mai mult.

Iată ce putem face efectiv pentru a duce un trai cât mai prietenos cu natura, atât noi, cât și copiii noștri:
1. să renunțăm pe cât posibil la plastic
– să colectăm separat deșeurile
– să folosim apa potabilă de la robinet, există acum filtre care oferă o apă chiar mai bună decât cea îmbuteliată
– să nu mai luăm pungi de plastic la cumpărături, sau să reducem la minimul necesar numărul lor, deoarece unei pungi de plastic îi trebuie peste 500 de ani ca să se descompună
– dacă am luat totuși pungi de plastic, să le refolosim ca și pungi de gunoi
– să înlocuim pe cât posibil obiectele din plastic cu alternative eco-friendly: încep sa ia amploare obiectele din bambus (lemn care crește foarte repede, 3-5 ani), periuțe de dinți, pieptăne, ochelari de soare, obiecte care sunt și foarte mișto
– să folosim cât mai rar posibil vesela de unică folosință
2. să mâncăm mai sănătos
– să încercăm să ne procurăm alimente cât mai puțin procesate
– să consumăm mai multe fructe și legume, de preferat organice, din grădina proprie sau din grădina bunicilor
– să creștem procentul alimentelor crude, neprocesate (fructe și legume proaspete)
3. să nu poluăm natura pe cât posibil
– să mergem mai des cu bicicleta
– să nu folosim o mulțime de detergenți agresivi dacă nu sunt necesari
– să fim atenți unde aruncăm uleiul folosit, medicamentele etc.
4. să avem mai multă grijă de corpul nostru
– să facem sport
– să nu folosim o mulțime de produse cosmetice dăunătoare, care nu sunt necesare. De exemplu am descoperit curând că cel mai bun deodorant este bicarbonatul de sodiu. Este și foarte ieftin și eficient, transpirația nu mai are miros neplăcut, iar astfel putem renunța la controversatele deodorante care conțin aluminiu. Bunica mea este întrebată adesea la 80 de ani care este secretul ei pentru o piele fără riduri, cu ce s-a dat pe față. Iar răspunsul ei este: cu nimic în afară de apă și săpun.
– să folosim produse cosmetice puține, dar de calitate. Un șampon bun nu trebuie să fie neapărat unul foarte scump, dar putem alege unul bio, care nu agresează părul. Nu vă cumpărați o mulțime de farduri, rimeluri și rujuri, deoarece acestea expiră în maxim un an de la deschidere și se recomandă să fie aruncate. Mai bine un singur ruj, rimel și trusă de farduri, pe care să le înlocuim la 6 luni.
– să petrecem mai multe ore în aer liber, în natură
– să facem mai mult ceea ce ne place, până la urmă orice om are alternativa în mâna lui, poate alege în orice moment viața pe care vrea să o trăiască.
5. să ne apropiem de un stil de viață minimalist
– să conștientizăm că avem nevoie de atât de puține lucruri ca să fim fericiți
– restul lucrurilor sunt inutile și doar ne aglomerează viața, de aceea putem renunța cu ușurință la ele
– să ne oprim din cumpărăturile făcute din impuls, să investim doar în lucruri de calitate, care durează în timp și astfel vom avea tot mai puține lucruri de aruncat

6. să dezvoltăm inițiative de protejare a naturii
– să plantăm copaci
– să adunăm gunoaiele de pe o plajă
– să organizăm o ieșire de grup cu scopul de a aduna sticle de plastic dintr-o anumita zonă

Un gest cât de mic contează enorm dacă este făcut cu regularitate. Mulți dintre noi nu facem nimic ca să protejăm natura. Propunerea noastră este să alegem măcar un singur lucru din lista de mai sus pe care să îl facem cu regularitate și să vedem cum ne simțim după aceea. Sentimentul ca ai făcut un lucru bun va fi foarte plăcut, vă garantez.

Pentru că orice faptă bună ne poate inspira, aș vrea să văd și ideile voastre. Voi ce faceți pentru a trăi cât mai armonios cu natura?

More articles