Este indicata folosirea scaunelor auto vechi?

Este indicata folosirea scaunelor auto vechi?

Dec 14, 2015 Florina

Sursa foto: saferide4kids.com

De curând, o mamă ne-a întrebat îngrijorată: „Copiii unei prietene au crescut, iar ea mi-a dat scaunul auto pe care l-a folosit pentru copii ei. Însă mă întreb dacă este bine să folosesc acest scaun auto pentru copilul meu?”

Experții nu vor fi în niciun caz de acord cu acest lucru. În cele ce urmează, vă vom oferi câteva sfaturi în alegerea unui scaun auto pentru copii, scaun care să confere protecția acestuia.

Evitati utilizarea scaunelor auto vechi
Este indicat să evitați utilizarea scaunelor auto vechi (chiar dacă sunt într-o stare bună de funcționare). Există mulți factori care determină caracterul de siguranța al scaunelor auto pentru copii. În primul rând, în fiecare an, norme noi de siguranță clasifică scaunele auto pentru copii. Alți factori includ mărimea copilului, greutatea și înălțimea acestuia sau dacă este vorba sau nu despre un nou-născut care are nevoie de o tetieră. Scaunele auto pentru copii achiziționate din târguri sau consignații pot avea antecedente pe care dumneavoastră să nu le aflați niciodată. În niciun caz nu folosiți un scaun auto care a fost într-o mașină implicată într-un accident rutier. Se poate întâmpla ca acestor scaune să le lipsească părți componente importante, fapt care poate cauza defectarea lor.

Recomandarea Producatorilor
Mulți producători recomandă a se folosi scaunele auto pentru copii timp de cinci sau șase ani, dar în niciun caz mai mult.
Scaunele auto vechi pot prezenta fisuri vizibile, care pot duce la situații de nesiguranță. Dacă scaunul auto nu are o etichetă cu seria modelului și data fabricației, nu aveți de unde să știți dacă scaunul respectiv a fost retras de pe piață sau nu. Dacă scaunul auto pe care l-ați cumpărat nu este însoțit de un manual sau de instrucțiuni de folosire, există posibilitatea să îl utilizați incorect.

Nu numai că legea prevede așezarea copilului în scaunul auto, dar acest lucru vă va ajuta și pe dumneavoastră. Atenția părinților care încearcă să conducă mașina în timp ce își țin în brațe copilul este, de obicei, atât de distrasă, încât își pun în pericol nu doar propria viață, ci și pe cea a copilului lor și pe a celorlalți participanți la trafic. Scaunele auto pentru copii pot fi foarte scumpe, însă își merită toți banii atunci când sunteți siguri că acesta conferă copilului dumneavoastră protecția necesară.

În ultimii ani, tot mai multe scaune auto pentru copii vin dotate cu sistem Isofix. Acesta este un sistem standard de asigurare a fixării scaunelor de copii în autoturisme și devine parte integranta a unei mașini. Astfel că în cazul unui accident, se va comporta similar cu restul mașinii, spre deosebire de scaunele clasice care sunt prinse cu centura de siguranță. Însă trebuie să vă asigurați că mașina dumneavoastră vine dotată cu acest sistem.

Mai multe scaune auto, sortate pe categoria de vârstă și de greutate, găsiți aici .

More articles