Trăim în era telefoanelor mobile și a internetului, iar cărțile rămân prăfuite pe rafturi. Niciodată nu ne ajunge timpul să facem toate activitățile pe care le-am dori într-o zi, iar timpul petrecut efectiv cu copiii este limitat de programul lor încărcat. De aceea, este foarte important ca atunci când suntem împreună să petrecem timp de calitate, astfel încât copiii să se aleagă cu ceva, să câștige un gram de atenție din partea părinților și un strop de educație.

Lectura este un mod plăcut de a petrece timp de calitate împreună, atât pentru copii, cât și pentru noi ca părinți. Lumea poveștilor este fascinantă, ajutându-ne să ne îmbogățim imaginația. Numai noi, părinții, le putem deschide apetitul pentru lectură, citindu-le la început noi poveștile, iar mai apoi lăsându-i să citească singuri. Dar este foarte important și propriul exemplu, e necesar să le arătăm copiilor că și nouă ne place să citim și chiar să citim și noi în același timp cu ei.

Poveștile citite împreună au o mulțime de beneficii asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor:
Dezvoltarea imaginației. Citindu-i copilului, el învață să asculte, dar și să-și imagineze contextul în care are loc acțiunea, cum arată personajele și să vizualizeze întreaga poveste conform propriei imaginații.
Dezvoltarea unei legături armonioase cu părintele. Cât de benefic este pentru copil să stea seara o jumătate de ora cuibărit în brațele mamei sau tatălui și să asculte vocile calde ale părinților. Legătura care se creează este una profundă și inegalabilă. Cititul împreună este una din activitățile care ne apropie cel mai tare de copil.
Petrecerea timpului de calitate împreună cu copilul. Deși mulți dintre noi ne străduim să petrecem cât mai mult timp cu copiii noștri, acesta nu este întotdeauna un timp de calitate. Chiar dacă stăm efectiv lângă ei, dacă noi suntem distrași de diferite treburi, iar ei stau cu telefonul sau tableta în mână, conectarea între noi nu există, iar în timp, lipsa acesteia poate avea consecințe neplăcute.
Dezvoltarea vocabularului. Vocabularul copilului se îmbogățește cu fiecare carte citită. El învață expresii noi, cuvinte mai grele decât cele obișnuite, iar noi ca părinți avem datoria de a le explica pe înțelesul lor. Chiar dacă întreruperile vor fi dese la început, pe parcurs copilul are mult de câștigat din ascultarea poveștilor.
Dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare. La vârste fragede vom începe cu povești scurte, cu multe imagini și puțin text, iar apoi, treptat, copilul va învăța să se concentreze și să fie atent o perioadă din ce în ce mai lungă de timp. Acest lucru îi pregătește și pentru școală, unde trebuie să se concentreze și să fie atenți perioade mai lungi de timp.
Dezvoltarea abilității de comunicare. Citind împreună, copiii pot învăța să comunice mai ușor, urmărind modul în care comunică personajele, cât și tonalitatea și inflexiunile vocii noastre.
Dezvoltarea capacității de memorare. Observăm adesea că dacă citim de mai multe ori o poveste copiii memorează pasaje întregi și pot să reproducă foarte repede povestea citită.
Dezvoltarea etică și morală a copilului. Poveștile îi învață pe copii diferența dintre bine și rău, precum și relația cauză-efect. Ascultând povești, copiii înțeleg că dacă te comporți într-un anumit fel, riști să ajungi la final într-o situație neplăcută. Este benefic să le citim copiilor și fabule, deoarece aceste scurte povestioare au la final câte o morală, care te învață ce este bine și ce este rău în societatea din zilele noastre. Astfel poveștile contribuie la formarea unui sistem de valori, copiii descoperind ce este dreptatea, bunătatea, cinstea, responsabilitatea, empatia și altruismul, precum și alte valori care se formează din frageda copilărie.
Menținerea sub control a informațiilor care ajung la copil. Alegând și citindu-le noi părinții poveștile, putem controla cât de cât informațiile care vrem să ajungă la copil, adaptate vârstei acestuia. Dacă îi oferim telefonul mobil și nu suntem atenți, copilul poate viziona ceva nepotrivit vârstei lui sau ce nu am dori să vadă.
Câștigarea experienței de viață. Poveștile nu trebuie neapărat citite dintr-o carte. Le putem de asemenea povesti copiilor ceva din copilăria noastră, vreo experiență deosebită pe care am trăit-o sau una similară cu ce se confruntă ei în prezent. Le putem citi sau povesti despre mersul la grădiniță sau la doctor, despre petrecerea vacanțelor, despre jocurile copilăriei noastre etc. Cu siguranță, cu fiecare poveste vor câștiga și ei puțină experiență de viață.

Poveștile au de asemenea și un rol terapeutic, ajutându-ne să gestionăm mai ușor anumite situații. Pentru copii este dificil să-și recunoască părțile negative, în sufletul lor se dă mereu o bătălie între bine și rău, sunt deseori bulversați și stă în firea lor să se învinovățească. Prin povești ei învață ca există și alte personaje care fac greșeli, iar faptul că binele învinge le încurajează latura pozitivă să preia controlul. Așadar poveștile ii ajută pe copii să facă față conflictelor interioare cu care aceștia se confruntă.

Deși este atât de important să le citim copiilor, nu întotdeauna putem face acest lucru. De exemplu în trafic, când ducem sau aducem copiii de la școală. Un compromis ar fi să le spunem o poveste inventată sau reală, iar câteodată să-i lăsăm să asculte poveștile pe telefonul mobil, pentru că tot suntem în era tehnologiei și nu avem cum să negăm asta. Ascultând și noi povestea, putem controla cât de cât situația, caci știm exact ce ascultă copilul și dacă povestea este potrivită vârstei lui.

Acestea fiind spuse, vă invităm așadar la citit! O mulțime de cărți cu povești veți găsi acum și pe site-ul nostru https://www.bestkids.ro/c-296-carti-de-povesti.aspx. Important este să vă faceți puțin timp zi de zi pentru ceea ce este cel mai important în viață, și anume copiii noștri.

 • Cartea Mea cu Stickere – Ferma, Pret: 20,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Carticica contine peste 150 abtibilduri reutilizabile cu animalute de la ferma si multe altele. Lipeste stickerele pe cele 8 pagini cu fundal diferit pentru a da viata unor scene amuzante.

 • Citim in Cadita – Tigrisorul si Prietenii Sai, Pret: 19,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Hai sa citim restul in cadita! Acum copiii vor putea citi chiar si in cadita! Tip coperta: brosata. Numar pagini: 6

 • Carte 365 Fabule de la Bunici pentru Nepoti, Pret: 61,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Citeste-i copilului cate o fabula in fiecare zi sau incurajeaza-l sa citeasca singur. Patrundeti impreuna in lumea plina de magie si frumusete a fabulelor!

 • Clubul Detectivilor – Comoara din Nil, Pret: 44,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Iar cand parintii lor ii anunta ca vor petrece o luna intreaga pe Nil, intr-o ambarcatiune identica celor de pe vremea lui Rames al II-lea, ei stiu deja ca vor avea parte de experiente incredibile.

 • Carte cu 6 Puzzle Peter Pan, Pret: 29,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Intamplarile din poveste sunt minunat reprezentate prin ilustratii viu colorate; 6 din aceste ilustratii fiind sub forma de puzzle. Fiecare puzzle este format din 6 piese (cca. 5×6 cm piesa). 10 pagini.

 • Povesti cu Animale Dragute, Pret: 47,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Urmareste-l pe Costica, puiul de urs polar, incercand sa-si invinga teama de apa, afla daca magarusul Gore va reusi sa castige respectul cailor din grajdul lui, cunoaste-o pe elefantica Delia, care se crede maimutica, dar si pe toate celelalte simpatice personaje ale acestei carti!

 • Carte Povesti de Citit la 4 ani, Pret: 52,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Bucurati-va de lectura acestor povesti si de minunatele ilustratii!

 • Crestem Citind…la 6 ani, Pret: 26,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Cartea are coperti cartonate si buretate, iar textul este insotit de minunate ilustratii color. Ultimele doua pagini din carte contin activitati cu care copiii exerseaza cele invatate.

 • Micul Print, Pret: 65,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Un gen aparte, fiind in acelasi timp si poveste poetico-filosofica si mit initiatic, cartea ne aduce in prim-plan valorile umane, responsabilitate si legatura intre oameni, toleranta si spirit de aventura.

 • Carte cu Puzzle Cenusareasa, Pret: 29,00 lei
  on January 26, 2021 at 6:32 pm

  Carte cu frumoasa poveste a Cenusaresei. Carte include o pagina cu imagini si poveste si o pagina cu puzzle. Include 6 puzzle-uri cu cate 6 piese. Copertile sunt tari. Carte frumos colorata.

Written by Alina Diana
Mulți afirmă ca în viața mea totul se invârte în jurul copiilor. Și nu greșesc prea mult. Lucrez la un site cu produse pentru copii si sunt mămica a două fetițe minunate, dornică de a învața în permanență lucruri noi despre copii. Așadar aș vrea să împărtășesc cu voi frumoasa experiență de a fi părinte, să învățăm împreună și să venim și în ajutorul viitorilor părinți.