Pana sa am copii, alimentatia sanatoasa nu era neaparat o prioritate pentru mine. Mancam orice si oricum (dulce, gras, calit, prajit) si luam masuri doar cand puneam cateva kilograme in plus. Eh, eram mai tanara si fara griji 🙂

Cu primul copil, diversificarea m-a luat prin surprindere. Nu eram pregatita, nici prea indemanatica. Si sunt destul de sigura ca mare parte din nesiguranta si fricile mele (”ma voi descurca ? ” ,” vai, daca nu ii place mancarea? ”, ”oare se va ineca cu bucati ?”, ” a mancat doar 127,5 grame, e destul ? ” ) i le-am transmis involuntar copilului. Prin urmare, baiatul meu a mancat greu si selectiv de la bun inceput si asa mananca si azi, la peste 5 ani. Am facut toate greselile posibile: a mancat la TV, cu telefonul in fata, cu jucarii si cu avioane, am amanat introducerea bucatilor si am blenduit excesiv, am evitat alimente care credeam eu ca nu ii plac, am oferite dulciuri ca recompensa – toate in speranta ca il voi stimula sa manance mai bine. Va zic eu ca nu functioneaza !

Dupa ce a venit pe lume si fetita mea, lucrurile s-au schimbat. Pardon, EU m-am schimbat. Am invatat din greseli si acum incerc sa fac lucrurile diferit. Fara frica, cu incredere in copil, cu mai multa creativitate culinara. Nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa gatesti sanatos, variat, echilibrat, creativ si amuzant.

Sunt multe de spus despre cum sa ne autoeducam noi, parintii, astfel incat sa ne hranim sanatos copiii. Hai insa sa incepem cu ceva ce ” ne doare” tare pe toti: zaharul pe care copiii il cer, il adora, dar din pacate il consuma in exces in atat de multe preparate culinare.

Poate va intrebati de ce e atat de nociv zaharul in exces, mai ales in cazul copiilor ? Nu sunt doctor, dar pe langa problemele evidente, precum obezitate infantila si carii dentare, studiile au dovedit faptul ca un consum excesiv de zahar e direct legat de scaderea imunitatii, scaderea puterii de concentrare a copiilor, agitatie, modificari ale glicemiei, si multe alte boli.

De cand am devenit constienta de aceste lucruri, incerc sa limitez utilizarea zaharului rafinat in alimentatia intregii mele familii. Sub un an, bebelusii nu ar trebui sa stie ce e acela zahar. Deloc. Peste un an, depinde doar de noi ce le oferim macar acasa. Din pacate, in afara casei, societatea ii expune pe copii la mult prea multe dulciuri.

Deci ce-ar fi sa incepem sa inlocuim preparatele cu zahar rafinat cu alte dulciuri sanatoase ? Se poate si nu e greu. Puteti face rapid si usor retete delicioase, indulcite exclusiv cu fructe, pe care copiii vostri le vor indragi si…nu vor ghici niciodata ca nu au deloc zahar !

Budinci, briose, cereale, biscuiti, tarte, torturi, batoane – toate pot fi oferite ca si mic dejun, cina, desert sau gustare atat bebelusilor sub un an (cu conditia sa nu contina miere) cat si copiilor mai mari si de ce nu, intregii familii !

Mai jos am cules pentru voi 4 retete de deserturi indulcite cu fructe, ce le pregatesc adesea pentru copiii mei, Ana si Alex :

Crumble cu mere

  • 500 gr mere (cam 3 mere mari) decojite si taiate cubulete
  • Scortisoara
  • 70-80 gr. faina
  • 30-40 gr. Unt
  1. Ungeti cateva forme de ceramica cu unt (sau puteti face totul intr-un singur recipient mai mare)
  2. Puneti cubuletele de mere pe fundul vasului si presarati peste mere scortisoara dupa gust
  3. Aluatul: amestecati faina cu untul la temperatura camerei pana obtinuti niste firimituri de aluat.
  4. Puneti aluatul timp de 10-15 minute la rece, in frigider
  5. Presarati firimiturile de aluat peste mere
  6. Puneti totul la cuptorul incins la 180 grade, pana se rumeneste usor aluatul

Briose pufoase cu mere si banane

  • 2 oua
  • 1 banana
  • 30g faina
  • Scortisoara
  • 2 linguri ulei de cocos ( sau unt topit, sau alt tip de ulei)
  • 1 mar ( para sau mango)
  1. Separati galbenusurile de albusuri.
  2. Bateti spuma tare albusurile si lasati-le deoparte
  3. Amestecati bine galbenusurile cu banana, uleiul, faina si scortisoara
  4. Turnati treptat spuma de albusurile peste compozitia de mai sus, amestecand usor cu o spatula a.i. sa pastram compozitia aerata, in lipsa prafului de copt
  5. Ungeti cu unt niste forme de briose sau de mini-tarte
  6. Radeti un mar si puneti-l pe fundul formelor, apoi turnati peste compozitia
  7. Coaceti la cuptorul incins la foc mediu, aprox. 20-25 min pana scobitoarea iese curatata
    (reteta preluata de aici)

Clatite cu urzici/spanac si banane

  • 1/2 cana urzici/spanac inabusit, tocat ff marunt sau macinat si stors de apa
  • 1/2 cana lapte vegetal
  • 1/2 cana faina
  • 1 ou
  • 1/2 banana zdrobita
  • 1 lingurita sirop artar – optional
  • Un pic de praf de copt – optional
  1. Amestecati toate ingredientele si faceti un aluat gros de clatite, ca si cele americane
  2. Ungeti o tigaie antiaderenta cu ulei de cocos sau de masline
  3. Coaceti clatitele la foc mic, cate 1-2 min pe fiecare parte, atentie mare sa nu se arda  sau sa se lipeasca de tigaie

Budinca de gris cu pudra de roscove

  • Un ou
  • 250 ml. lapte
  • 30 gr. griș
  • 10 gr. Carob/pudra de roscove
  • 10 gr. unt
  • O lingura magiun de prune
  1. Puneti laptele la incalzit, presarati grișul în ploaie și apoi carobul, dati focul mic și amestecati până se ingroasa grisul
  2. Luati vasul de pe foc si adaugati untul apoi lasati sa se raceasca putin
  3. Bateti oul cu furculița si amestecati magiunul in oul batut
  4. Totul se toarna peste laptele cu gris si roscove
  5. Puneti compoziția în forme (ideal din silicon, sa nu se prinda de margini) și dati la cuptor la foc mediu, aprox. 25 de minute

(Reteta preluata de aici)

Nicky Iudean e copywriter si content marketer la o corporatie americana. Insa jobul ei cel mai important – de la care nu isi ia niciodata vacanta – e acela de mamica lui Alex (2012) si a Anei (2016). O data cu diversificarea fetitei, a devenit preocupata si pasionata de alimentatia sanatoasa. O puteti gasi online pe pagina Ana Papa Mere – un jurnal de diversificare si de retete delicioase pentru intreaga familie,

Written by Florina