Când fetițele mele au reușit să facă primii pași mergând de-a bușilea, iar apoi în picioare – susținându-se de obiectele din jurul lor, ne-am pus problema achiziționării unui premergător.

Observasem folosirea frecventă a premergătoarelor în alte familii cu copii de vârsta fetițelor noastre, cu mult înaintea acestei etape de deplasare prin propriile puteri. Cei mai mulți dintre bebeluși își petrec mare parte din timp în premergătoare încă din jurul vârstei de 6-7 luni. De fapt, producătorii acestora precizează că ele pot fi folosite imediat ce copilul învață să stea în șezut, nesusţinut.

Lumea privită de la verticală oferă copilului o nouă perspectivă vizuală

 

Un copil așezat în premergător este, cu foarte puține excepții, un copil fericit. Lumea privită de la verticală oferă o altă perspectivă privirii micuțului, care va fi mult timp preocupat de explorarea vizuală a spațiului înconjurător. Deplasarea va fi, la rândul ei, învățată cu ușurință, fiind necesară o simplă împingere pe tălpi, pentru a înainta. Majoritatea copiilor încep prin a se deplasa cu spatele, mișcarea de împingere în această direcție fiind mai facilă, însă nu vă faceți griji; curând micuțul dumneavoastră va învăța să se deplaseze atât în față, cât și în lateral, în măsura în care spațiul îi permite.

Premergătorul oferă copilului dumneavoastră șansa de a vă însoți pretutindeni în interiorul locuinței, fără a fi nevoie să fie ținut în brațe sau mutat dintr-un loc în altul într-un dispozitiv de susținere fix. Dotate cu curele de siguranță, premergătoarele sunt – totodată – un mod sigur de susținere a copilului, oferindu-i echilibru și menținându-l într-o poziție în care nu se poate lovi sau răsturna.

Majoritatea premergătoarelor sunt dotate cu funcții multiple, unele dintre acestea putând fi transformate în balansoare, respectiv maşinuţă de împins de către părinţi. Panourile frontale interactive sunt prevăzute cu jucării, muzica, lumini şi diverse sunete, preluând rolul unui adevărat centru de activități atunci când copilul dorește să se joace.

Pentru o dezvoltare corectă și armonioasă a copilului, alternați utilizarea premergătorului cu etape de mișcare și mers ”liber”

 

Există și dezavantaje ale utilizării excesive a premergătorului. În primul rând, poziția corpului copilului, atunci când acesta se deplasează în premergător, este diferită de poziția corpului în timpul mersului liber. Centrul de greutate al copilului este deplasat înspre spate, iar copilul pășește de cele mai multe ori pe vârfuri, nefiind necesară folosirea întregii tălpi. Astfel, copilul va învăța să pășească într-o poziție incorectă, ceea ce va duce la frecvente dezechilibrări ulterioare, când acesta va începe să meargă nesusținut.

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că utilizarea excesivă a premergătorului ”lenevește” copilul, deplasarea facilă în acest mod scăzând interesul copilului pentru deprinderea și exersarea mersului liber. De aceea, se recomandă ca folosirea premergătorului să fie alternată cu momente de mișcare liberă a copilului și, mai târziu, cu exerciții de mers – copilul fiind ținut de mânuțe, pentru a favoriza o bună dezvoltare fizică a acestuia și o deprindere corectă a mersului biped.

Ce trebuie să știți când achiziționați un premergător

 

 • Verificați temeinic sistemul de siguranță și modul de închidere al centurilor.
 • Încercați să răsturnați premergătorul pe o parte, pentru a verifica stabilitatea acestuia la balans.
 • Verificați ca modelul ales să ofere posibilitatea reglării scaunului pe verticală, în funcție de vârsta și înălțimea copilului.
 • Verificaţi calitatea husei; aceasta trebuie să fie dintr-un material care să nu permită pielii copilului să transpire (bumbac sau poliester). Asiguraţi-vă că husa este detaşabilă şi lavabilă la temperaturi cât mai scăzute (30-40 grade).
 • Dacă urmează să utilizați premergătorul în spații cu diferențe de nivel, alegeți un model cu dispozitiv de blocare automată a roților în dreptul treptelor (step avoider).
 • Verificaţi ca greutatea maximă suportată de premergător să nu fie mai mică sau apropiată de greutatea copilului dumneavoastră.
 • Optaţi pentru modele dotate cu sistem special de reducere a vitezei, montat pe roţi.
 • Dacă doriţi totuşi o deplasare cât mai rapidă a copilului, puteţi opta pentru un model ale cărui roţi frontale să fie mobile, schimbarea de direcţie facilitând deplasarea.
 • Asiguraţi-vă că modelul ales are marginea inferioară din cauciuc, utilă pentru atenuarea şocurilor.
 • În măsura posibilităților, optați pentru modele multifuncţionale, ce pot fi folosite atât ca și premergător, cât și ca leagăn, maşinuţă de împins şi centru de activități.
 • Premergator cu Activitati, Pret: 240,80 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Imbunatateste balansul, coordonarea si abilitatile motorii in timp ce copilul invata sa impinga jucaria. Incurajeaza dezvoltarea fizica copilul invata sa se intinda, sa stea in pozitia sezut si sa se ridice in picioare.

 • Premergator School 2018, Pret: 215,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Premergatorul este dotat cu 4 roti si 6 opritoare de siguranta la marginea scarii (eurobaza), in conformitate cu normativele europene in vigoare. Inaltimea ajustabila in 3 trepte, in functie de inaltimea bebelusului.

 • Premergator Footsie 2 in 1, Pret: 289,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Bord educational: contine o serie de surprize in asteptarea micului explorator: zornaitoare, lumini si butoane.Corecta pozitionare a spatelui: datorita scaunului conturat si spatarului rigid.Ajustare confortabila a inaltimii scaunului la inaltimea copilului: asigura contactul corespunzator intre picioarele copilului si sol.

 • Premergator Cootons 2 in 1 Verde, Pret: 212,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Manerul premergatorului are o inaltime ideala, chiar daca copilul nu il va putea prinde, se va sprijinii de el si astfel nu va cadea. Premergatorul este dotat cu o frana practica care va impiedica ca acesta sa se rastoarne.

 • Premergator Happy, Pret: 221,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Premergatorul este dotat cu 4 roti si 6 opritoare de siguranta la marginea scarii (eurobaza), in conformitate cu normativele europene in vigoare. Inaltimea este ajustabila in 3 trepte, in functie de inaltimea bebelusului.

 • Premergator Leagan School 2018, Pret: 262,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Reglabil pe inaltime, in functie de inaltimea copilului.Baza premergatorului este ampla si stabila, pentru un plus de confort si siguranta, si este prevazuta cu covoras.

 • Premergator Helicopter 2018, Pret: 215,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Premergatorul este dotat cu 4 roti si 6 opritoare de siguranta la marginea scarii (eurobaza), in conformitate cu normativele europene in vigoare. Inaltimea ajustabila in 3 trepte, in functie de inaltimea bebelusului.

 • Premergator Leagan EB W1224CE , Pret: 334,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Inaltimea reglabila in 3 trepte, in functie de inaltimea copilului. Latime scaun reglabila pe 2 pozitii, mai aproape sau mai departe de panoul cu jucarii.Baza premergatorului este ampla si stabila, pentru un plus de confort si siguranta si este prevazuta cu covoras.

 • Premergator W1224CE, Pret: 262,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Este dotat cu jucarie distractiva. Premergatorul este ajustabil pe inaltime in 3 pozitii. Dotat cu 4 roti oferindu-i copilului o mai buna siguranta. Prevazut cu 4 picioare laterale de siguranta pentru evitarea caderii pe scari.

 • Premergator Leagan Helicopter 2018, Pret: 262,00 lei
  on February 28, 2021 at 1:02 am

  Acest premergator are posibilitatea de transformare in leagan, prin rabatarea a doua laterale ale bazei.Are inclus un panou cu lumini si jucarii muzicale, ce functioneaza pe baterii AA 1.5V.

Written by Gabriela