Jocuri de societate

Jocuri de societate

Jan 05, 2016 Florina

Orice după-masă alături de prieteni sau familie, zi de vacanță sau concediu, poate fi mai plăcută atunci când ai un boardgame la îndemână. Aceste boardgames, sau jocuri de societate/de masă, au început să fie tot mai prezente în casele tuturor, și mai ales ale tinerilor. Sunt un mod distractiv de a petrece timpul atunci când afară e prea frig sau e o zi plăcută de weekend și au și o componentă educativă. Copiii pot învăța astfel, de mici, cum să piardă fără să se supere, cum să se joace în echipă, să vorbească în fața unui public, dar și cum să se distreze alături de familie și prieteni.

Jocurile de societate sunt potrivite atât pentru copii mai mici, un pic trecuți de 4 ani, dar și pentru cei mai mari, chiar și pentru adulți. Jocurile copilăriei, Nu te supăra frate sau moara sunt încă la modă, dar au apărut acum pe piață adaptate, cu teme de actualitate din desene animate sau cu animale.

Colecția 35 de Jocuri Animale este exemplul perfect. Conține jocuri ca Salvați țestoasa, Scara de bambus, Labirintul, Copacul Maimuțelor sau Oh, Pardon și multe altele. Sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 4 ani , iar setul cuprinde 35 de jocuri educative și 3 table de joc cu 6 fețe.

Și jocurile de memorie sunt acum la modă. Fie că sunt cu Minnie, Cars, Prințese sau animale, aranjează-le pe perechi, găsește ordinea corectă și crește numărul de cartonașe atunci când jocul devine prea simplu.

Jocuri pentru toate vârstele

Activity Junior – Mimă, desen și  descriere verbală, sunt cele trei elemente care descriu cel mai bine jocul. Activity este un joc de societate potrivit pentru toate vârstele, amuzant și perfect pentru întâlnirile cu prietenii. Varianta Activity Junior este adaptată pentru copii, având cuvinte specifice vârstei și vocabularului lor. Este util pentru a învăța cuvinte noi, dar și pentru a scăpa de emoția vorbitului sau mimatului în public. Jocul se joacă în echipe și ca oricare joc de societate are și o componentă competitivă.

Carcassonne – Jocul clasic Carcassonne acum și în ediție de iarnă, este un joc de strategie care te ține în priză pe tot parcursul lui. Este recomandat pentru copii cu vârsta peste 8 ani și este pusă la încercare perspicacitate jucătorilor. În cadrul unui peisaj medieval, jucătorii construiesc cu ajutorul pătrățelelor din joc o rețea de orașe, străzi, pajiști și mănăstiri. Toate construcțiile aduc puncte la final, dar nu uita de câmpii, fie ele cu zăpadă sau nu 🙂

Domino –  Jocul vine în mai multe variante pe lângă cea clasică de origine chinezească. Există acum și Domino pentru copii care are ca temă lumea animalelor, dar și Do mino cu propoziții unde trebuie să formezi propoziții scurte sau chiar fraze folosind piesele colorate ale jocului. Fiecare piesă din set conține o parte de vorbire: substantive, verbe, adjective, adverbe, conjuncții și prepoziții, dar și semne de punctuație, care ajută copiii să își pună imaginația la încercare și să creeze cele mai interesante povestioare.

Solo – Cel mai popular joc de cărți din lume, are reguli simple și cărți de acțiune care fac totul mai palpitant. Este potrivit oricărei vârste și asigură distracția alături de familie și prieteni. Numărul de jucători este de maxim 10, iar jocul durează în medie până aproape de 30 de minute. Trebuie să fi atent la joc, să nu ratezi nici o mișcare, să fi atent la culori și numere, ca totul să se potrivească.

Remi – Jocul de societate îndrăgit de toată lumea, Remi , dezvoltă memoria și spiritul competitiv într-o manieră distractivă. Indiferent de varianta de joc, etalat sau pe tablă, este potrivit pentru serile de iarnă, stimulează concentrarea și competiția.

Citadele – Fiecare tură de joc înseamnă un nou personaj, un nou joc de rol. Fie că alegem să fim rege și să avem primul cuvânt de spus, fie că suntem arhitecți, hoți sau asasini, fiecare rol are avantajele și dezavantajele lui. E ușor să intri în pielea personajelor și să construiești cât mai multe elemente în orașul tău. E un joc de strategie destinat copiilor cu vârsta peste 8 ani și are avantajul că dezvoltată abilitatea strategică, diplomația și ne învață să jucăm la cacealma, ceea ce face ca totul să fie mai amuzant. Poți pierde orașe, puncte și bănuți dacă nu ești atent. Jocul include și extensia ”Orașul întunecat”.

Jenga – Jocul de bază ajută la dexteritate, este potrivit pentru micii conctructori, însă se găsește acum în mai multe variante. Jenga Tetris vine ca o combinație între jocul de bază Jenga și jocul electronic Tetris. Piesele din lemn sunt transformate astfel în piese de plastic în formele specifice Tetris. Jocul devine astfel mai interesant și un pic mai dificil. Există și varianta Jenga Boom care are acum și un detonator pe care stă construcția, iar dacă piesele care înalță construcția nu sunt puse la timp, totul poate fi distrus. Avantajul acestui joc este că te poți juca și singur, dar și alături de prieteni.

Toate aceste jocuri, dar și multe altele sunt un mod plăcut de a petrece timpul în familie și cu prietenii. Zilele de naștere pot deveni astfel mai interesante, dar și petrecerile, weekend-urile la cabană sau serile friguroase de iarnă. Ce alte jocuri de societate mai recomandați?

More articles