Metode să faci copilul să mănânce și avantajele unui scaun de masă

Metode să faci copilul să mănânce și avantajele unui scaun de masă

Feb 14, 2023 Alina Diana

Sursa foto: wonderbaby.org/

În ciuda faptului că alimentația sănătoasă este importantă pentru dezvoltarea copiilor, mulți părinți se confruntă cu problema refuzului copilului de a mânca. Fie că este vorba de a mânca alimente sănătoase, sau de a mânca în general, aceasta este o problemă destul de frecventă. De asemenea, poate fi o problemă și mâncatul excesiv, sau consumul de alimente nesănătoase. Pentru a forma o rutină benefică în ceea ce privește mesele copilului, părinții ar trebui să se informeze cât mai mult asupra obiceiurilor sănătoase. Vom căuta în cele ce urmează să vedem ce soluții sunt pentru copiii care nu doresc să mănânce și cum îi putem convinge să aleagă alimente sănătoase.

De ce nu doresc cei mici să mănânce?

Copiii mici pot avea o mulțime de motive pentru a refuza mâncarea, iar acestea variază de la copil la copil. Refuzul de a mânca poate fi un semn al unei alimentații necorespunzătoare, a unei probleme medicale sau chiar a unei probleme emoționale.

În cazul copiilor mici, cea mai frecventă cauză a refuzului de a mânca este faptul că ei nu sunt încă familiarizați cu gusturile și texturile alimentelor și așa le este greu să mănânce. De asemenea, copiii mici sunt adesea obosiți și distrați, pierzând destul de ușor interesul față de mancare. Uneori, pot fi pur și simplu prea ocupați să mănânce, cu joaca sau alte activități preferate.

O altă cauză a refuzului de a mânca la copiii mici este lipsa de control asupra dietei lor. Copiii mici își doresc să fie în control și să se simtă independenți, iar alimentația poate fi o modalitate prin care acest lucru se poate realiza. De aceea, este important să încurajați copilul să ia parte la deciziile legate de alimentație, lăsându-l să aleagă ce vrea să mănânce, să gătiți mâncăruri care le plac copiilor, dar ținând cont și de necesitatea unei alimentații sănătoase.

Alte cauze ale refuzului de a mânca pot fi anumite probleme medicale, cum ar fi alergiile alimentare sau tulburările digestive, sau chiar probleme emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia. Dacă copilul dvs. refuză să mănânce, indiferent de ce faceți dvs., este important să vă adresați medicului pentru a identifica cauza.

Cum îi poți convinge pe cel mic să mănânce?

Sursa foto: verywellfamily.com/

Din fericire, există câteva metode de a face copiii să mănânce mai mult. Iată câteva trucuri care să vă vină în ajutor:

  1. Creați o rutină . Copiii au nevoie de limite clare și de o rutină bine stabilită. Copiii tind să se obișnuiască cu rutina și să își dezvolte un ritm de a mânca. Părinții ar trebui să se asigure că masa este servită la aceeași oră în fiecare zi. Acest lucru le va oferi copiilor sentimentul de siguranță și le va crește apetitul. Încercați să respectați un program zilnic de masă, somn și joacă. Astfel copilul va ști când urmează momentul mesei. De exemplu, puteți să vă jucați cu el un joculeț scurt, după care să urmeze masa. Asfel, în fiecare zi copilul va ști că după acel joc urmează să mănânce. Ideal ar fi să nu folosiți deloc tehnologia ca strategie de distragere a atenției, deoarece va fi foarte greu mai târziu să îl dezobișnuiți de tabletă sau televizor. Și un desen animat înainte de a lua masa, sau chiar în timpul mesei este o rutină, însă una dăunătoare copilului.
  2. O plimbare înainte de masă poate crește apetitul micuțului. Copiii au nevoie de mișcare și aer curat, astfel încât să-și consume energia și să le fie foame. Ieșiți afară la o scurtă plimbare înainte de masă și cu siguranță cel mic va mânca mult mai bine.
  3. Serviți masa în familie măcar o dată pe zi. Este foarte important ca cel mic să vadă că și cei mari mănâncă deodată cu el. Se știe că la vârste mici, cel mai bine copiii învață prin imitație. Așadar arată-i celui mic rutina ta, spălatul pe mâini, așezatul pe scaun, tacâmurile folosite etc. El va copia obiceiurile adulților și este important să vadă în jurul lui rutine sănătoase.
  4. Oferă-i și copilului un loc al lui la masă . Este necesar ca bebelușul să aibă și el scaunul lui de masă, așezat între ceilalți membri ai familiei, pentru a se simți important și integrat în sânul familiei care ia masa. În plus, este important ca părinții să încurajeze copiii să mănânce într-un scăunel de masă pentru bebe. Ei ar trebui să facă acest lucru în mod pozitiv, fără a face copiii să se simtă forțați sau presați. Încurajarea pozitivă le va arăta copiilor că mâncarea este ceva pozitiv și că este în interesul lor să mănânce.
  5. Creați o atmosferă cât mai plăcută pentru a lua masa. Puneți muzică dacă vă face plăcere, aranjați frumos masa, astfel încât să fie cât mai atractivă, iar lumea să se simtă cât mai bine. Copiilor le place de obicei muzica, iar servirea mesei pe o melodie calmă și plăcută nu dăunează cu nimic, dimpotrivă, destinde atmosfera, iar copilul va avea răbdare mai multă la masă. Alegeți melodii care îi plac micuțului și pe care se simte bine. De asemenea, așezați pe masă farfurii și căni colorate, care să-i atragă atenția copilului.
  6. Părinții ar trebui să încerce să ofere diversitate copiilor lor. Copiii sunt mult mai susceptibili să mănânce alimente variate și sănătoase dacă au de ales. Părinții ar trebui să includă câteva alimente sănătoase și preferate în fiecare masă. Acest lucru va face mâncarea mai interesantă și mai ușor de mâncat. Este important să se țină cont și de gusturile copiilor. Fiecare copil este diferit și are preferințe alimentare diferite. Părinții ar trebui să încerce să se adapteze la preferințele copiilor lor și să le ofere o varietate de alimente sănătoase și nutritive. Metoda autodiversificării dă roade foarte bune în ziua de azi. Atunci când începeți diversificarea bebelușului, așezați pe masă trei sau patru alimente din care cel mic să aleagă după formă, culoare, miros, alimentul preferat. Consultați lista de alimente cu care este recomandat să se înceapă diversificarea.

Cu aceste metode, părinții pot face copiii să mănânce mai mult și să se bucure de o alimentație echilibrată.

Care sunt avantajele unui scaun de masă?

Cum am specificat mai sus, este foarte important ca bebelușul să aibă locul lui la masă, între adulți și să simtă ca este important și face parte din familie. Așadar așezarea bebelușului într-un scaun de masă are multiple avantaje, cum ar fi:

  • Cel mic își va cunoaște exact locul la masă și va sta la egalitate cu adulții.
  • Bebelușul va sta în siguranță în timpul mesei. Este important să alegeți un scaun de masă cât mai sigur și stabil, care să aibă de asemenea centuri de siguranță.
  • Comoditate și confort. Un scaun de masă bun va avea un design ergonomic, care poate oferi copilului o poziție confortabilă și o bună susținere pentru spate și picioare.
  • Un scaun de masă bun va fi reglabil, astfel încât poate fi ajustat la înălțimea și lățimea potrivită pentru copilul tău, indiferent de vârsta lui.
  • Ușor de curățat. Un scaun de masă bun va fi fabricat din materiale care sunt ușor de curățat și rezistente la pete și murdărie. De asemenea poate avea husă detașabilă care se spală foarte ușor.
  • Poate fi transportat. Un scaun de masă pliabil va fi ușor de transportat, astfel încât să poată fi luat în vacanță sau la prieteni.
  • Are multe accesorii utile. Unele scaune de masă beneficiază de mai multe accesorii , cum ar fi tăviță detașabilă, suport pentru pahar, suport pentru picioare, pernuțe etc.
  • Durabilitate mare. Un scaun de masă de calitate va dura ani de zile, astfel încât să poată fi folosit și de alți copii.

Cum alegi un scaun de masă și ce categorii există?

Când vine vorba de alegerea unui scaun de masă pentru copil, trebuie să ținem cont de anumite aspecte:

  • Siguranța. Este cel mai important aspect, deoarece se pot întâmpla accidente nedorite. Scaunul ales trebuie să îndeplinească standardele de siguranță, să fie robust, stabil și să nu alunece pe podea. Fixează tot timpul bebelușul în centurile de siguranță și nu îl lăsa nesupravegheat.
  • Confort. Este important și confortul celui mic în scaunul de masă, de aceea ar trebui să ținem cont de materialele folosite, dacă se poate regla conform vârstei și dacă are diverse accesorii care îi sporesc confortul, cum ar fi suportul de picioare, tăvița detașabilă etc.
  • Materialele din care este confecționat sunt importante, deoarece asigura durabilitatea acestuia în timp. Sunt recomandate materialele rezistente, husele moi și detașabile, pentru a fi ușor de curățat.
  • Prețul este un criteriu important pentru mulți părinți. În funcție de buget, alegeți scaunul cu cele mai multe calități și care se încadrează în prețul stabilit.
  • Multifuncționalitate. Există scaune de masă multifuncționale pentru bebeluși, care se pot transforma și în alte obiecte, cum ar fi măsuță cu scaun, balansoar, loc de joacă etc. Prețul acestora este mai mare, însă pot fi folosite pentru mai multe nevoi ale copilului și pentru o perioadă mai mare de timp.

Tipuri de scaune de masă

Există mai multe categorii de scaune de masă. Acestea pot fi clasificate după mai multe criterii.

După materialul din care este confecționat:

  • Scaune de masă din lemn. Lemnul este un material mai elegant și se poate potrivi mult mai bine cu mobilierul deja existent. De asemenea este durabil, însă poate fi mai greu, ceea ce îl face mai dificil de a fi pliat sau transportat.
  • Scaune de masă din plastic. Pot fi colorate, atractive pentru cei mici, ușor de întreținut.

Sursa foto: contemporist.com

După sistemul de prindere:

După funcționalitate:

  • Scaun de masă simplu. Este un scaun de masă standard , folosit de către bebeluși, până la vârsta de aproximativ 3 ani sau 15 kg.
  • Scaun de masă multifuncțional . Acesta se poate transforma odată cu creșterea bebelușului. Poate deveni măsuță cu scăunel, șezlong, balansoar, înălțător etc. Astfel utilitatea lui este mult mai mare și poate fi folosit până la vârste mult mai mari ale copilului.

Noi recomandăm să achiziționați un scaun de masă de înaltă calitate, durabil și rezistent, care poate fi folosit de către mai multe generații de copii. Producători de top și prețuri accesibile la scaune de masă pentru copii găsiți pe site-ul nostru, unde vă invităm să aruncați o privire și să alegeți cel mai bun scaun de masă pentru bebe, potrivit nevoilor copilului, dar și ale părintelui și de care să fiți pe deplin mulțumit.

More articles