Idei de amenajare a camerei copilului în stilul Montessori

Idei de amenajare a camerei copilului în stilul Montessori

Mar 26, 2019 Alina Diana

În ziua de azi tot mai mulți părinți renunță la camerele roz de prințese pentru fetițe și camerele albastre cu mașinuțe pentru băieți, fiind la modă culorile calde și neutre și aranjamente cât mai simple. O astfel de cameră poate fi atât pe placul copilului, cât și al părintelui. Deși poate nu ne așteptam la asta, copiii se pot simți mai relaxați într-un spațiu mai puțin încărcat. Culorile stridente și un număr prea mare de obiecte în jurul nostru ne pot copleși chiar și pe noi, adulții.

Stilul Montessori are ca punct de plecare filosofia Mariei Montessori, dezvoltată în urmă cu aproximativ 100 de ani. Maria Montessori a înlocuit în școli mobilierul masiv cu mese și scaune ușoare, adaptate la nivelul copiilor. Toate materialele didactice erau plasate pe rafturi joase, la care copiii să poată avea ușor acces. Se insista pe activitățile practice și senzoriale. Această metodă are ca principiu fundamental autoeducarea și valorificarea potențialului fiecărui copil, încurajând luarea deciziilor, exprimarea liberă și învățarea prin folosirea simțurilor. Astfel, copilul capătă încredere în sine și înțelege lumea în care trăiește. Părintele nu trebuie să controleze copilul, ci doar mediul fizic și emoțional în care acesta creste și se dezvoltă.

O cameră amenajată în stilul Montessori respectă principiile de bază ale acestui stil. În primul rând, camera nu trebuie să prezinte vreun pericol pentru copil. Obiectele mari și grele de mobilier nu trebuie să existe în camera copilului. Stilul Montessori încurajează independența copilului de la vârste mici, de aceea mediul trebuie adaptat la nevoile lui și mai ales la dimensiunile lui. Deci camera copilului va arata ca o camera de pitici, cu tablouri la nivelul ochilor lui, cu rafturi și cuiere la care poate ajunge singur. Patul este la un nivel accesibil copilului, pentru ca acesta să poată urca și coborî singur, fără să se accidenteze. La vârste mici putem așeza doar o simplă saltea pe sol.

Spațiul poate fi împărțit în funcție de activitățile copilului și de pasiunile lui. Putem face un colțișor pentru muzică, pentru lectură, pentru pictură sau pentru sport, depinde ce îl pasionează pe cel mic. De asemenea putem avea un colț de joacă, unde să avem o jucărie mai mare, gen bucătărie, căsuță de păpuși etc. sau un coș cu câteva jucării mai mici.

Spațiile de depozitare trebuie să fie la nivelul copilului. De preferat ar fi ca să aibă acces vizual la toate obiectele din camera lui, jucării, haine, cărți, pentru a decide singur ce alege. Alegerea unei garderobe cât mai minimaliste va face și parentingul mai ușor, reduce stresul și îl învață pe copil recunoștința și să fie mulțumit cu ce are. Copilul își va putea alege mult mai ușor hainele pe care dorește să le poarte. Este inutil să aglomerăm dulapul cu lucruri pe care știm că nu le va purta niciodată.

Masa cu scaunul pot fi așezate în camera copilului sau în zona unde acesta petrece cel mai mult timp cu părinții, la activități. Acestea trebuie să fie de asemenea la nivelul copilului și adaptate pe măsură ce acesta crește.

Camera în stil Montessori este o cameră spațioasă, aerisită, aproape minimalistă. Nu o vom încărca niciodată cu prea multe lucruri. Dacă se adună prea multe jucării, le putem așeza în camera copilului prin rotație. Astfel se păstrează și curățenia mult mai ușor, iar după o anumită vârstă, copilul își va putea face singur ordine și curățenie în cameră.

Într-o cameră în stil Montessori vor predomina materiale cât mai naturale, precum lemnul, pânza, chiar și la jucării. Se va evita plasticul pe cât posibil, iar la activități se vor folosi cât mai multe elemente din natură: frunze, flori, crenguțe, scoici etc.

Mobilierul de la Ikea este potrivit ca și paletă de culori și are un raport bun calitate-preț. De asemenea putem găsi online pătuțuri adecvate, cutii de depozitare, măsuțe cu scaune, corturi pentru copii etc.

Am cules câteva idei de amenajare a camerei copilului în stilul Montessori, în care observăm patul la nivelul solului, garderoba minimalistă și rafturile adaptate la nivelul copilului.

More articles