Testarea scaunelor auto pentru copii – JANE

Testarea scaunelor auto pentru copii – JANE

Apr 22, 2010 Alex

Toate scaunele auto pentru copii marca Jané sunt creeate in cadrul uniclului centru privat de testare al scaunelor auto din Spania care apartine companiei Jané SA.  Acest centru a fost infiintat in anul 2003 ca urmare a atentiei neintrerupte acordate de catre Jané sigurantei copiilor in timpul transportului.

In cadrul centrului de testare Jané se testeaza la limita toate scaunele auto pentru copii astfel incat siguranta sa depaseasca cu mult masurile minime de siguranta impuse prin reglementari internationale.

Pe scurt, metoda de testare a scaunelor auto pentru copii se prezinta astfel :

  • Pentru a atinge o viteza de 65 km/h in mai putin de 1.7 secunde, timp demn de o masina de Formula 1, este necesar un “tunel”  cu o lungime mai mare de 20 m !
  • Un scaun care imita bancheta din spate a masinii parcurge pe o sina distanta de aproximativ 20 m iar la capatul sinei se loveste de un obstacol care opreste brusc scaunul, imitand o coliziune frontala a unei masini.
  • Multumita camerelor performante de filmat se inregistreaza cadru cu cadru fiecare detaliu (pot inregistra pana la 2000 de cadre / secunda).
  • Pe scaunul care imita bancheta masinii se aseaza asa numitele “dummies”, niste papusi care imita corpul copiilor inclusiv din punct de vedere al greutatii.
  • Scaunul are intotdeauna pe sina  o miscare controlata astfel incat se cunoaste in fiecare moment viteza precum si timpul de decelerare.
  • Inginerii analizeaza cu ajutorul computerelor performante mai mult de 32 de miscari ale “dummies” (decelerarea, forta de aplecare, forta cu care apasa centurile, etc) si in acelasi timp studiaza diverse parti ale scaunelor auto (deformare, spargere, etc).
  • Dupa foarte multe teste in propriul laborator de testare, scaunele auto pentru copii sunt omologate de catre laboratoarele abilitate sa omologheze scaunele auto.

In anul 2005 a aparut scaunul auto pentru copii Racing Team disponibil pentru grupa de copii 0/1 (0-18 kg),  acest scaun auto obtinand maximum de puncte la Eurotest-ul pentru grupa sa.  Ca o particularitate a acestui scaun auto, Racing Team isi modifica pozitia spatarului prin insurubare, prin urmare parintele poate rabata cat doreste spatarul acestui scaunel pana la pozitia maxima (nu are doar 2 sau 3 pozitii fixe de rabatare a spatarului).

[flv:http://www.bestkids.ro/images/media/commercial/crash_test.flv 380 270]

More articles