Psihologii recomanda plictiseala pe timpul verii

Psihologii recomanda plictiseala pe timpul verii

Jul 17, 2017 Florina

Ai deja programul stabilit pentru copii? Ore de inot, chitara, dansuri, gimnastica sau orice alt sport, poate chiar un pic de engleza sau o alta limba straina, poate pentru toata vacanta de vara? Sau poate chiar mai multe astfel de cursuri?

Sunt o multime de activitati anuntate pentru vacanta, tabere de vara si intalniri pentru copii, toate create pentru a le umple timpul, pentru a ii mentine ocupati. Psihologii si expertii in dezvoltarea copiilor avertizeaza ca programele fortate pentru copii pe timpul vacantei nu doar ca sunt inutile, dar ar putea sa ii ideparteze de la a-si gasi propriile pasiuni si interese.

Lyn Fry, psiholog, Londra, precizeaza ca “rolul parintelui este de a pregati copilul pentru societatea actuala. A fi adult, inseamna a gasi acele lucruri care iti fac placere atat ca munca cat si pentru suflet. Acele lucruri care puse in practica in timpul liber, te fac mai fericit. Daca noi ca parinti, incercam in fiecare moment sa ii umplem timpul copilului cu activitati, acesta nu va invata niciodata sa faca acest lucru singur”

Lasa copilul sa se plictiseasca. Atunci intervine creativitatea. Dr Teresa Belton

De ce sa nu incepi prin a face o lista, impreuna, despre care sunt lucurile pe care copilul, probabil dupa varsta de 4 ani, ar vrea sa le faca pe perioada vacantei. Pot fi tot felul de tipuri de activitati: plimbari, iesitul cu bicicleta, cititul unei carti, jocuri de tot felul sau de a invata ceva nou. Orice idee poate fi buna, indiferet de cat de fancy poate parea – la fel ca, gatitul unei cine sau pictura, fotografia.
Ce se poate intampla, este ca atunci cand copilul vine sa se planga de plictiseala, poate citi lista cu idei, pentru inspiratie.

E de asteptat insa ca nimic sa nu ii placa. Cu totii am trecut prin asta. Chiar daca avem o lista intreaga de posibile lucruri de facut, cateodata chiar nu ne place nimic, si totusi ne plictisim. Expertii spun insa ca e in regula. Nu e nici o problema in a fi plictisit. Defapt, copiii ar trebui sa invete ce inseamna plictiseala pentru a se motiva sa faca lucruri.

Ce ar trebui sa facem atunci cand copilul spune ca se plictiseste

In primul rand sa ne luam o pauza de la ceea ce facem si sa ii ascultam dorintele. Cel mai probabil in cateva minute isi va gasi ceva de joaca, va descoperi ceva interesant sau va incerca sa construiasca ceva. Daca acest lucru nu se intampla, se poate ca nevoia de atentie de la tine sa fie ceva mai mare. Astfel, poate ar trebui sa il implici in activitatea ta, sa iti dea o mana de ajutor la ceea ce faci, sau poate doar sa ii fi alaturi, sa ii acorzi un moment de afectiune.

Capacitatea de a te plictisi este o realizare personala pentru fiecare copil. Adam Pshillips

Nu exista o regula sau o procedura corecta de a scapa de plictiseala. Si pana la urma nici nu vrem. E modalitatea prin care isi pune imaginatia la contributie si isi dezvolta creativitatea.

Imi amintesc verile mele acasa. Nu de putine ori ma plictiseam si atunci cand ma plangeam legat de asta, parintii ma trimiteau sa citesc, ca doar avem atatea carti in biblioteca. Am descoperit insa de fiecare data altceva. Ma jucam singura cu papusile, vorbeam cu ele si cream tot felul de scenarii interesante. Am cautat in curte doi stalpi potriviti si am inceput sa sar cu orele elastic. Iar mai tarziu, cand am crescut imi cream salata de fructe si citeam cu orele Harry Potter. Ceva mai tarziu au aparut serialele, plimbarile pe jos prin oras si voluntariatul. Chiar si acum, cand ma plictisesc, si se intampla, o carte buna si o plimbare le rezolva pe toate. Poate ca atunci ne vin ideile stralucite.

Tu ce faci cand te plictisesti? Copilul tau are timp sa se plictiseasca?

More articles