Tricicletele – un “must have” al sezonului

Tricicletele – un “must have” al sezonului

Jul 11, 2011 Gabriela

Tricicletele au devenit, în ultimii ani, o adevărată manie în rândul părinţilor şi al copiilor deopotrivă, modele existente pe piaţă oferind sute de variaţiuni pe tema designului şi a funcţionalităţii. Parcurile, locurile de joacă, străzile sunt pline de copii cu triciclete, acestea înlocuind cu succes cărucioarele, pe timpul verii.

Dacă designul este o alegere pur subiectivă a părintelui sau copilului, în privinţa funcţionalităţii există diferenţe enorme de la model la model, acesta fiind un aspect pe care părintele nu ar trebui deloc să-l neglijeze în momentul achiziţiei unei triciclete.

De cele mai multe ori, preţul unei triciclete nu reflectă fidel şi buna funcţionalitate a acesteia, de aceea recomandarea noastră este de a ţine cont de mai multe aspecte, atunci când alegeţi un model pentru copilul dumneavoastră.

În primul rând, trebuie să decideţi care este scopul pentru care achiziţionaţi o tricicletă: doriţi doar să renunţaţi la a folosi căruciorul şi să vă transportaţi astfel copilul, pentru câteva luni? Sau doriţi ca tricicleta să fie folosită mai mult timp, iniţial cu ajutorul dumneavoastră, iar apoi copilul să se deplaseze singur cu ea?

În funcţie de răspunsul la această întrebare, puteţi opta fie pentru un model masiv, cu suporturi comode pentru picioare şi alte accesorii, fie pentru un model cât mai compact, de dimensiuni reduse, cu greutate mică şi uşor de manevrat.

Modele masive, cu suporturi pentru picioare, sunt de cele mai multe ori proiectate astfel încât să asigure copilului un maxim de confort, fiind însă dificil de folosit ulterior, când copilul doreşte să utilizeze tricicleta singur. De aceea, urmăriţi ca indiferent de model, componentele acestuia să fie detaşabile: copertina solară, dispozitivul de înpingere (mânerul pentru părinţi), suporturile pentru picioare, portbagajul sau coşuleţul port-jucării, curelele de protecţie şi barele laterale de protecţie pentru copiii cu vârste mici.

Copertina solară devine inutilă odată cu răcirea vremii, acesta îngreunând tricicleta şi reducând vizibilitatea părintelui în timpul  deplasării. Dispozitivul de împingere trebuie să funcţioneze cât mai uşor; o manevrare greoaie a tricicletei vă va face să obosiţi în timpul plimbărilor mai lungi, creându-vă un real disconfort, chiar dacă aveţi opţiunea reglării pe înălţime a dispozitivului de împingere, în funcţie de nevoi. Atenţie! Dacă mânerul de împins este fix şi nu controleaza direcţia, tricicleta va fi extrem de greu de manevrat în momentul schimbării direcţiei de mers. În momentul în care decideţi să lăsaţi copilul să folosească singur tricicleta, este recomandată înlăturarea barei de împingere, pentru a micşora greutatea ei.

Tot în acest sens, verificaţi uşurinţa manevrării ghidonului… copilului îi va fi greu să schimbe direcţia de mers, dacă ghidonul este dificil de manevrat. Majoritatea modelelor existente în comerţ sunt prevăzute cu roata din faţă şi volanul pivotante, însă e bine să verificaţi temeinic acest aspect. De asemenea, multe modele sunt prevăzute cu sistem de blocare a direcţiei, astfel încât să nu permită copilului să se accidenteze manevrând volanul incorect.

Suporturile de picioare, cu precădere cele de dimensiuni mari, maschează de multe ori o disfuncţionalitate a tricicletei: în momentul când sunt înlăturate, copilului îi va fi imposibil să folosească pedalele, acestea fiind montate la o distanţă mult prea mare de şezut. De aceea vă recomandăm ca la achiziţie să cereţi demontarea suporturilor, pentru a proba funcţionalitatea pedalelor şi capacitatea copilului de a le folosi, la o anumită vârstă. Am întâlnit numeroşi părinţi care se plângeau de acest aspect, tricicleta dovedindu-se inutilă atunci când copilul a dorit să o folosească singur. Ca şi alternativă, puteţi opta pentru un model cu scaun reglabil, care să poată fi montat mai aproape de pedale, în momentul când se renunţă la suporturile pentru picioare. De asemenea, o şa amplă, eventual capitonată, este mult mai comodă pentru copil, dacă folosiţi tricicleta timp mai îndelungat.

Ca şi în cazul cărucioarelor, roţile sunt şi ele importante în timpul deplasării. Roţile mari şi moi, confecţionate din cauciuc sau silicon, vor ajuta la o deplasare mai uşoară, mai lină, mai silenţioasă, în timp ce roţile de dimensiuni mici, plasticate, vor face deplasarea mai anevoioasă, zgomotoasă şi vor zdruncina copiul în timpul mersului.

Centurile de siguranţă sunt utile atunci când copilul este foarte mic şi nu-şi poate menţine singur echilibrul. Curând însă acesta va dori să aibă o mai mare libertate de mişcare, iar centurile îl vor incomoda. Urmăriţi ca aceastea să fie uşor detaşabile şi nu vă fie teamă să renunţaţi la ele, atunci când copilul îşi va exprima dorinţa de a se menţine singur în şa. Evitaţi achiziţionarea de modele cu butoane şi luminiţe colorate… Chair dacă par amuzante, acestea îi vor distrage copilului atenţia de la direcţia de mers, crescând pericolul de accidentare.

Cu excepţia situaţiei în care vă doriţi să atrageţi expres atenţia asupra copilului dumenavoastră, nu uitaţi că o tricicletă trebuie să fie în primul rând compactă şi cât mai uşor de manevrat, nu decorată excesiv şi accesorizată cu piese inutile. Nu aveţi nevoie de un coş prea mare de depozitare. Amintiţi-vă că pentru a vă transporta cumpărăturile există cărucioare speciale, prin urmare un coşuleţ port-jucării de dimensiuni reduse ar trebui să fie suficient pentru nevoile copilului şi pentru lucruşoarele lui.

Nu în ultimul rând, luaţi în calcul şi spaţiul necesar depozitării tricicletei, atunci când nu o folosiţi. Dacă nu vă este la îndemână să o montaţi şi să o demontaţi frecvent, alegeţi un model de dimensiuni reduse şi cu o greutate cât mai mică, pentru a fi uşor de transportat şi depozitat.

Plimbări minunate vă dorim!

More articles