1 Iunie, ziua copilului – ce facem și cum ne pregătim pentru această zi

1 Iunie, ziua copilului – ce facem și cum ne pregătim pentru această zi

May 24, 2019 Alina Diana

Ziua copilului, numită și Ziua internațională a copilului, este o sărbătoare pentru copii, care este celebrată la date diferite în funcție de țară. Ziua Copilului a fost menționată pentru prima oară la Geneva, în august 1925, când a avut loc Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Multe guverne au introdus după acest eveniment Ziua Copilului.

În foarte multe țări ziua copilului se sărbătorește pe 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, în anul 1958. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. Ziua de 1 iunie este considerată ca fiind ziua copilului în România, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, China, SUA, precum și în alte state.

La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii, prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în 2017, pentru prima, dată ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

De ziua lor toți copiii merită o atenție deosebită pentru a ști că au anumite drepturi, că sunt importanți. În România, ziua copilului se celebrează în marile orașe, prin evenimente dedicate copiilor, cele mai multe dintre ele având loc în parcurile centrale. Fiind prima zi de vară, ziua copilului se sărbătorește în primul rând prin activități în aer liber. Anul acesta ziua copilului va fi sâmbăta, iar evenimentele dedicate copiilor se vor desfășura pe durata întregului weekend.

Unde putem merge cu copilul de 1 Iunie?

Când eram mici abia așteptam această zi a copilului. Părinții ne cumpărau ceva dulce sau mici cadouri, iar noi, copiii, ne adunam în fața blocului și ne bucuram împreună de această zi specială sau ne strângeam acasă la unul din noi pentru a petrece cu muzică, dans sau chiar și prăjituri.

În zilele noastre se organizează tot mai multe evenimente dedicate copiilor. Așadar, cu siguranță vom avea de unde alege locul potrivit pentru a petrece această zi. Dacă vremea este frumoasă, putem merge în parcul central al orașului , unde cu siguranță se vor desfășura activități pentru copii. În unele locuri se organizează zone de desene pe asfalt. Un picnic în familie poate fi de asemenea o idee bună și se poate organiza chiar și pe un spațiu verde public, cum ar fi într-un parc sau în zone speciale amenajate. În grădina botanică intrarea este de obicei gratuită pentru copii în această zi. Și marile mall-uri vor găzdui cu siguranță evenimente dedicate copiilor. Multe parcuri tematice vor avea program special de 1 iunie. Putem ieși de asemenea cu cei mici la teatru , film sau să facem o vizită la muzeele pentru copii . În această zi specială vor fi cu siguranță piese dedicate copiilor. Putem să îi ducem pe cei mici la concert pentru copii , Gașca Zurli, una din favoritele copiilor, concertând anul acesta la București. Personajele din desene le putem întâlni la parade dedicate copiilor, în marile orașe. Majoritatea acestor activități sunt gratuite, dar se pot organiza și evenimente contra-cost în diverse locuri de joacă pentru copii.

Pe lângă evenimentele din marile orașe, au început să se organizeze tot mai multe evenimente și în mediul rural . Petrecerea unei zile a copiilor la țară, la aer curat, alergând pe dealuri și printre animale poate fi o idee foarte bună și apreciată de cei mici. Un astfel de eveniment este „ Sărbătoarea Mieilor ”, în satul Băbuțiu, comuna Vultureni, un festival menit să ne ofere o bine-meritată pauză de la haosul urban și să ne aducă mai aproape de natură și de viata la țară.

Dino Parc Râșnov ne aduce de 1 iunie în lumea dinozaurilor, iar la Castelul Bran se vor organiza diverse ateliere pentru copii, unde pot realiza jucării din lemn, păpuși tradiționale și obiecte din ceramică, zona medievală unde cavaleri și domnițe îi învață pe cei mici să mânuiască arme și armuri pe măsura lor, dar și să tragă cu arcul la țintă.

În Constanța , copiii vor avea acces gratuit la muzee, de 1 iunie, și vor putea participa și la concursuri cu role, spectacole de magie, petreceri cu spumă și pistoale cu apă, unele din aceste evenimente fiind organizate de unități hoteliere de pe litoral.

Pentru cine își dorește o mini-vacanță, se pot face excursii chiar și în afara țării, la mare sau la un parc de distracții renumit pentru copii. În Europa sunt multe orașe child-friendly, cum ar fi Valencia, Barcelona, Paris cu celebrul parc Disneyland în apropiere etc.

Ca și concluzie, nu contează neapărat unde anume vom sărbători această zi, ci modul în care îi transmitem copilului că este o zi specială. Copilul poate să se simtă iubit și răsfățat în această zi dedicată lui. Cel mai important este ca noi, părinții, să petrecem timpul cu el, să ne jucăm împreună, să ieșim în aer liber, la parc sau oriunde dorim, în natură. Ziua copilului este un prilej să ne amintim că fericirea stă în lucruri simple, într-un zâmbet de copil, în joacă și voie bună. Să nu uităm să ne jucăm și noi împreună cu cei mici, pentru a ne deconecta de grijile cotidiene. Jocurile „Șotron”, „De-a v-ați ascunselea”, „Elastic” sau desenele pe asfalt ne vor transpune și pe noi, adulții, în lumea copilăriei noastre.

Cu ocazia zilei de 1 iunie putem oferi celui mic și un cadou, deoarece cu siguranță îl va face foarte fericit. Puteți alege să mergeți la cumpărături împreună cu cel mic, sau să comandați online jucăria preferată, pentru a nu mai avea această grijă în ziua respectivă. Magazinul nostru online BestKids.ro aniversează de 1 iunie 12 ani! Nu uitați să fiți cu ochii pe promoțiile deosebite pe care site-ul le va avea cu ocazia aniversării sau puteți comanda chiar acum din catalog baieți sau catalog fetițe , pentru ziua specială de 1 iunie.

More articles