Pregatirea calatoriilor cu masina

Pregatirea calatoriilor cu masina

Jun 07, 2011 Gabriela

A sosit vremea mult-aşteptatelor vacanţe!

Fie că vă pregătiţi pentru o scurtă ieşire de weekend sau pentru un concediu împreună cu familia, călătoriile cu maşina sunt o bucurie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Emoţia vacanţei, detaşarea de toate grijile cotidiene – ce trebuie lăsate acasă pe perioada concediului sau a scurtei ieşiri în natură, bucuria de a petrece timp de calitate alături de copii şi de a descoperi, împreună, locuri noi – pline de farmec, toate aceste emoţii ar trebui ţinute pe primul plan şi trăite la maximă intensitate, alături de familie. Cât despre pregătirea călătoriei, nu lăsaţi niciodată problemele organizatorice să vă strice buna-dispoziţie şi să vă distragă atenţia de la bucuria vacanţei pe care o aşteptaţi de atâta timp!

Sunt întrebată deseori cum fac faţă lungilor şi deselor noastre călătorii cu maşina, între cele două oraşe în care locuim, cu doi copii mici şi o mulţime de bagaje înghesuite într-un portbagaj minuscul, în care abia facem loc căruciorului dublu, fără de care nu putem pleca niciunde… Răspunsul e simplu, însă în spatele lui stau o mulţime de încercări în urma cărora am reuşit să ne organizăm într-un mod eficient fiecare ieşire din oraş, respectând o “sfântă” rutină a pregătirii călătoriilor.

În primul rând, pentru siguranţa copiilor în trafic şi confortul lor la drumuri lungi, achiziţionaţi un scaun auto de cât mai bună calitate, preferabil cu sistem de prindere Isofix . Pe lângă criteriile de siguranţă şi protecţie, urmăriţi ca husa scaunului achiziţionat să fie detaşabilă şi cât mai uşor lavabilă şi, de asemenea, să fie confecţionaţă dintr-un material cât mai puţin sintetic, răcoros şi anti-alergic, altfel riscaţi să transformaţi scaunul copilului într-o adevărată saună, pe parcursul călătoriilor mai lungi. O husă de protecţie suplimentară, anti-murdărie , este utilă dacă oferiţi mâncare copilului în timpul mersului, iar scaunul acestuia se poate murdări excesiv.

Nu uitaţi să lipiţi pe geamul din spate al maşinii un sticker “Baby on board”, care aduce un plus de siguranţă în trafic şi vă pune la adăpost de erorile de pilotaj ale şoferilor grăbiţi sau vitezomani.

Fie că vă planificaţi călătoria pe timp de vară sau iarnă, este indicat să montaţi pe geamurile laterale parasolare de protecţie. Puteţi alege dintr-o gamă variată de modele şi culori, având la dispoziţie atât sisteme de prindere retractabile sau cu ventuze , cât şi parasolare cu adezivi . Parasolarul are rolul de a bloca razele soarelui, fără însă a obtura vizibilitatea pe geam a copilului. Când nu se foloseşte, parasolarul se poate strânge şi depozita foarte uşor, fiind conceput pentru a se potrivi pe orice tip de geam, indiferent de modelul autoturismului. Dacă doriţi o şi mai mare protecţie împotriva razelor solare, puteţi monta pe scaunul auto o husă paravan solar , pe care ulterior o puteţi folosi şi pentru cărucior, sistemul ei de prindere fiind universal.

În interiorul maşinii de o mare utilitate este utilizarea unui rucsac-organizator auto : în buzunarele acestuia puteţi depozita toate obiectele mici de care aveţi nevoie în timpul călătoriei, jucării şi şerveţele, iar sticlele şi paharele sunt păstrate la îndemână în suporturile special concepute. Organizatorul se fixează uşor în jurul scaunului, cu ajutorul benzilor de prindere, iar când nu se foloseşte se poate plia şi păstra în buzunarul spătarului.

Este indicat ca în bagaj sau, cel mai bine, în interiorul organiserului, să păstraţi mereu o copie a certificatului de naştere al copilului dumneavoastră, aceasta fiind necesară pentru orice situaţie medicală de urgenţă, în cazul nefericit în care trebuie să vă prezentaţi cu copilul la orice Unitate Primire Urgenţe (UPU).

Deosebit de utilă este şi o cutie de depozitare , pe care o puteţi aşeza oriunde în interiorul maşinii şi în care puteţi păstra la îndemână telefoanele mobile, chei, recipiente de băut, jucării sau obiecte necesare în timpul călătoriei, care altfel se pot rostogoli sub scaune, se murdăresc şi sunt greu de găsit la nevoie. Confecţionate din materiale impermeabile, cutiile menţin ordinea în maşină şi oferă protecţie suplimentară în cazul vărsării accidentale de lichide în timpul mersului.

O oglindă auto posterioară pentru supravegherea copiilor vă poate fi utilă, fie că aceştia sunt poziţionaţi cu cu faţa spre lunetă sau spre sensul de mers. Aceste oglinzi se pot prinde cu ajutorul ventuzei de parasolar sau lunetă sau sunt dotate cu un dispozitiv pivotant ce se montează direct pe tetiera scaunului din spate, pentru a nu deranja vizibilitatea în oglinda retrovizoare. Oglinzile sunt testate la lovituri şi nu pun în pericol siguranţa copilului, în caz de lovire.

Pernele confort pentru cap şi gât sunt utile atât copiilor, cât şi adulţilor, relaxând musculatura gâtului şi umerilor şi oferind un plus de confort în timpul somnului. Copilul va dormi mai relaxat, părţile laterale oferindu-i extra suport pe perioada călătoriei. Materialul moale şi plăcut din care aceste perne sunt confecţionate nu irită pielea şi este uşor de curăţat. În plus, există posibilitatea achiziţionării de pernute pentru centura auto, care se montează direct pe centura de siguranţă, oferind noi poziţii de somn ale capului copilului şi eliminând disconfortul creat de presiunea centurii pe corp. Pentru bebeluşi există, de asemenea, protecţii speciale pentru cap şi gât , care înconjoară capul copiilor ferindu-i de balans în timpul mersului sau la frâne puternice. Se recomandă folosirea acestora încă din primele zile de viaţă.

Pentru copiii cu vârste mai mari este util un picior de  sprijin suplimentar, ce se montează în partea inferioară a scaunului auto şi susţine picioarele celui mic, odihnindu-le şi împiedicând amorţirea acestora.

În special pentru tapiţeria din piele a maşinilor se recomandă folosirea unei huse de protecţie antialunecare , care ajută la prevenirea zgârieturilor şi urmelor din interiorul maşinii de catre scaunele auto ale copiilor, de la coşuleţele pentru transportul bebeluşolor până la scaunele cu sistem de prindere Isofix sau înălţătoare auto .

Nu uitaţi să aveţi mereu în bagaj o mini-trusă medicală pentru cei mici, care să conţină un termometru şi un antitermic, câteva pansamente speciale şi o soluţie de dezinfectat, un medicament pentru deranjamentele stomacale, picături nazale, 2-3 pliculeţe de ser hidratant sau orice alt medicament consideraţi că e util pe perioada călătoriei. Atenţie însă, în cazul în care călătoriţi în afara ţării, informaţi-vă dinainte dacă produsele medicale transportate sunt permise în spaţiul european şi sub ce reguli de posesie.

În fine, pentru a exploata la maximum spaţiul unui portbagaj, renunţaţi la valizele mari şi folosiţi genţei de voiaj compartimentate, volumul acestora fiind mai mic iar flexibilitatea lor ajutând enorm atunci când doriţi să folosiţi fiecare spaţiu liber al maşinii. Încercaţi să pregătiţi câte un bagaj separat pentru fiecare membru al familiei; astfel vă va fi mult mai uşor să găsiţi ceva în timpul călătoriei, în caz de nevoie. Lăsaţi la îndemână un rând de haine de schimb pentru copii, precum şi câte o haină mai groasă; vă va scuti de nervi şi deranj în bagaje, dacă pe drum copiii vor trebui schimbaţi sau dacă veţi resimţi diferenţe de temperatură.

O păturică este întotdeauna utilă într-o maşină, de la acoperirea copilului în timpul somnului şi până la folosirea ei pe post de pernă pentru cei mari sau ajustarea poziţiei spatelui şoferului; pentru a nu ocupa loc în maşină, aceasta se poate întinde pe bancheta din spate, şezându-se pe ea cât timp nu e folosită. Pentru bebeluşi puteţi utiliza saci de dormit speciali , prevăzuţi cu  fermoar  pe spate, pentru introducerea centurii de siguranţă a scaunului auto sau a autoturismului.

Evitaţi să folosiţi odorizante de maşină, în timpul călătoriilor lungi. Chiar dacă au un miros plăcut, vaporii chimici pe care îi inhalaţi în decursul a mai multe ore vă pot cauza – dar mai ales copiilor – dureri de cap sau stare de rău, care vor îngreuna sau chiar compromite călătoria. În locul acestora puteţi utiliza un săculeţ textil în care să introduceţi câteva coji proaspete de lămâie şi portocală, câteva frunzuliţe de mentă, sau boabe de cafea.

Echipa Bestkids vă doreşte să vă bucuraţi de cât mai multe călătorii frumoase, iar copiilor vacanţe de neuitat!

More articles