Puzzle-uri pentru copii

Puzzle-uri pentru copii

Jan 08, 2016 Florina

Psihologii și specialiștii în domeniu recomandă puzzle-ul ca cea mai inteligentă jucărie. Realizând un puzzle, pe lângă că învățăm să avem mai multă răbdare, lucru care ne face să ne bucurăm și mai mult de momentul de final când vedem imaginea completătă, ne dezvoltă îndemânarea, coordonarea ochi-mână, dar și rezistența la frustrare. Să descoperim împreună care sunt avantajele realizării puzzle-urilor și care sunt recomandările BestKids.

Puzzle-urile au apărut de peste 300 de ani și erau din lemn, realizate după picturi sau imagini. Astăzi marea lor majoritate sunt din carton, bidimensionale sau tridimensionale, dar sau păstrat variantele din lemn sau plastic pentru micii începători. Puzzle-urile sunt recomandate și pentru copii, de la cele mai mici vârste, deoarece îi ajută în dezvoltarea lor cognitivă, în dezvoltarea rezistenței la frustrare și coordonarea ochi-mână.

Încă de mici, copiii încep să asocieze piesele cu forma lor și încearcă să le potrivească. Există mai multe variante de jocuri de acest tip, care îi ajută în dezvoltarea cognitivă. Puzzle-ul Mijloace de Transport face parte din această categorie. Copiii trebuie să așeze vehiculele în funcție de caracteristicile acestora. Piesele sunt perfect dimensionate pentru mâinile mici, iar mânerele le fac mai ușor de potrivit sau de scos din matrice. Din aceeași categorie fac parte și Puzzle Ferma de Animale sau Puzzle Jungla Animalelor Vesele . Există și variante pentru copiii care învață să numere: Puzzle Mare 123 conține cifre viu colorate care captează atenția celor mici și ajută la predarea abilităților de asociere număr-mulțime. Varianta Puzzle de Lemn cu Sunete Animale de Companie vine cu o caracteristică în plus. Atunci când animalele sunt așezate corect pe tablă, ele vor scoate sunetele specifile fiecăruia, dezvoltând astfel abilitățile copiilor de potrivire, ascultare și asociere.

Odată cu creșterea în vârstă și puzzle-urile pot deveni mai complexe. Numărul de piese poate să crească, iar pentru a le atrage atenția se recomandă teme preferate din desene sau care le fac plăcere, animale săbatice, mașini sau prințese. Puzzle-ul Progresiv Winnie the Pooh vine cu 4 variante de puzzle cu diferite nivele de dificultate, reprezentând personajele Disney. Puzzle 4 în 1 – Frozen Regatul de Gheață conține 4 imagini diferite cu personajele din filmul Frozen, Elsa, Anna, Kristoff, Sven și Olaf, și are în total 54 de piese.

Alegând acest tip de puzzle-uri copiii își vor dezvolta imaginația, în plus, se vor bucura de tablourile realizate chiar de mânuța lor.

Pentru școlari recomandăm puzzle-uri ceva mai complexe. Acest tip de puzzle-uri sunt mai mari, și e nevoie să fie realizate pe podea sau pe o masă mai mare, însă ajută copiii în dezvoltarea cunoștiințelor în diferite domenii. Puzzle de Podea Corp Uman are 100 de piese și imaginea finală depășeste 1m înălțime, fiind astfel și un instrument didactic ideal. Este cu două fețe, una reprezentând sistemul circulator și organele interne, iar cealaltă scheletul uman.

Tot pe podea se asamblează și Puzzle de Podea Sistemul Solar care conține 48 de piese reprezentând sistemul nostru solar, și care este ideal pentru pasionații de astronomie. Este confecționat dintr-un carton durabil, piesele sunt cu 20% mai groase decât la un puzzle obișnuit, iar suprafața este ușor de curățat, fiind astfel ușor de păstrat întotdeauna ca nou.

Pentru cei deja experimentați, copii sau adulți, recomandăm puzzle-urile peste 1000 de piese . Puțin mai complicate, cu multe detalii și culori, sunt puzzle-uri care vă vor ține ocupați câteva ore bune sau chiar zile. Fie că sunt puzzle-uri cu harta lumii , harta istorică a lumii sau doar cu peisaje și orașe , sunt interesante și atractive, și ajută și la dezvoltarea cunoștiințelor.

Puzzle-urile 3D sunt ultima noutate în domeniu. Se pot construi clădiri faimoase ca Turnul din Pisa, Catedrala Notre Dame din Paris, dar și case rurale din Germania, restaurant de Sushi sau Castelul Peleș. Pentru mai multe informații legate de cum se asamblează puzzle-urile 3D sau cât timp durează realizarea lor puteți găsi și în video-ul de aici .

Indiferent dacă sunteți începători sau nu, se găsesc variante de puzzle-uri pentru toate categoriile. Vă recomandăm să încercați măcar o dată să realizați un puzzle, oricât de mult ar dura, pentru că satisfacția finală este enormă. Iar pentru a îi atrage și pe copii către aceste jocuri, e bine să alegeți puzzle-uri potrivite pentru vârsta lor și cu imagini pe care le îndrăgesc, personaje preferate din desene sau cu animalele dragi lor. Pentru a nu se plictisi însă, joaca alături de ei și inventarea unei povești, pot fi rețeta succesului.

More articles