Cum afecteaza tehnologia dezvoltarea copiilor

Cum afecteaza tehnologia dezvoltarea copiilor

May 09, 2017 Florina

Nu exista doi copii la fel. Asta e sigur. Insa tot mai des vad in jurul meu copii cu telefonul sau tableta in mana, in masina, acasa, in drum spre gradinita sau scoala. Nu am rezistat sa nu imi pun cateva intrebari legate de cat de bine e pentru copii atat de mici sa foloseasca tehnologia in fiecare zi, care sunt avantajele si dezavantajele. Ii afecteaza in vreun fel?

Studiile de imagistica indica ca utilizarea excesiva a tehnologiei in cazul copiilor poate duce la intarzieri de dezvoltare, de limbaj si chiar de comunicare. Dar astfel de riscuri poate avea oricare alt exces.

Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii tehnologiei – la copiii prescolari

  • Accesul la resurse educationale

Jocurile dedicate invatarii si dezvoltarii copiilor sunt peste tot si sunt recomandate si folosite de catre specialisti din toate domeniile. Acestea ii ajuta pe copii in dezvoltarea gandirii si a rationamentului, a logicii. Sunt dedicate imbunatatirii atentiei si a memoriei, dar si a timpului de reactie.

  • Accesul constant la informati noi si interesante

Indiferent de varsta copilului, accesul la tehnologie inseamna si acces la informatii noi, la video-uri explicative, la desene interesante si fascinante, exact pe domeniile lor de interes.

  • Posibilitatile de joaca sunt nelimitate

Sute de aplicatii, jocuri si posibilitati de a petrece timpul liber. Posibilitatile sunt nelimitate si noua ca parinti ne da sansa de a avea un pic de timp pentru noi sau pentru alte treburi casnice.

Sunt insa si dezavantaje , deloc de neglijat

  • Folosirea excesiva a tehnologiei, a aplicatiilor si a jocurilor poate duce la suprastimularea unor arii cerebrale, si acest lucru se datoreaza touchscreen-ului, a imaginilor colorate si luminoase care pur si simplu te vrajesc, chiar si pe noi adultii
  • Jocurile pe calculator/telefon au un element comun – castigul imediat. Ori fara acest castig, fara puncte si badge-uri, fara aprecierea imediata copiii se plictisesc si astfel nu mai sunt motivati sa invete lucruri care necesita rabdare si efort intelectual
  • Petrecerea timpului in mod excesiv in fata tehnologiei aduce si riscul de izolare , ori la o varsta frageda copiii risca sa nu isi dezvolte corespunzator abilitatile de comunicare
  • O data cu excesul poate interveni si riscul de obezitate, deformarea coloanei vertebrale si mai ales obosirea ochilor, tulburarile de vedere si ametelile

sursa informatii

Cu toate acestea, alegem sa le oferim copiilor telefoane mobile, tableta pentru a putea sa ii contactam sau sa ne contacteze la fiecare pas. Indiferent de motivul pentru care alegem sa facem acest lucru, sa avem in vedere varsta copilului, dar si gradul de responsabilitate a acestuia.

Inainte de a achizitiona un telefon mobil pentru copii, ar trebui sa ne punem cateva intrebari esentiale

– Cat de independenti sunt copiii nostri?

– Copiii au nevoie sa fie “conectati” din motive de siguranta sau din motive sociale?

– Cat de responsabili sunt?

– Putem avea incredere in ei ca nu vor folosi telefonul in timpul orelor de scoala, pentru a ii deranja pe ceilalti sau pentru a ii jigni/hartui/ pe cei din jurul lor?

– Au nevoie de un telefon care sa fie in acelasi timp si player pentru muzica, un device pentru jocuri si filme, cu acces nelimitat la internet?

Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa ne convinga ca decizia noastra este una corecta pentru familie. Ori, cine si-ar dori ca dupa prima luna de zile sa afle ca ultima generatie de mobil a ajuns din greseala in apa sau sa fim chemati la scoala pentru diverse situatii create.

Dependenta de tehnologie a noii generatii este oricum vizibila. Si indiferent de decizia luata in privinta folosirii tehnologiei, fie ca vorbim de cateva ore pe zi sau de limitarea accesului la internet si jocuri, folosirea timpului pe tableta sau telefon ca si o recompensa sau pedeapsa s-ar putea sa starneasca mai multa frustrare decat educatie sau control. Accesul la tehnologie a copiilor tine foarte mult de directia sociala, de interactiunea cu colegii si prietenii, e noul mod de a petrece timpul.

Cat timp petrec in medie pe zi copiii pe net?

Un studiu din Statele Unite facut pe baza raspunsurilor date de 1500 de familii cu copii pana in 8 ani releva urmatoarea realitate:

– 53% dintre copii au acces la dispozitive mobile (telefon sau tableta) si 20% dintre parinti au downloadat aplicatii specifice pentru copii

– 47% dintre bebelusi se uita la televizor sau la DVD-uri pentru o perioada medie de aproximativ 2 ore pe zi

– o treime din copiii intre 0 si 2 ani au un televizor in camera

– timpul petrecut la televizor in cazul copiilor intre 0 si 8 ani este de 3.5 ori mai mare decat timpul petrecut citind sau citindu-li-se o carte

sursa informatii

Aceste date sunt un pic alarmante si daca ne uitam in jur, adevarate si in cazul copiilor nostri.

Ce putem face pentru a reduce aceste numere?

– stabilirea unui program si timp fix pe care copiii il pot petrece in fata telefonului/televizorului

– evitarea amplasarii unui televizor/calculator in camera

– controlarea programelor urmarite/paginilor online deschise

– folosirea calculatorului ca si instrument educativ

– introducerea unui program de familie in care sa desfasuram activitati care nu implica nici un mijloc tehnic

More articles